Zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną Mazurską

30 maj 2017

Kolejną moją propozycją na danie z kaszą w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych jest zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną Mazurską. Podaję ją z pesto z liści rzodkiewki – jest pyszne i przy okazji wykorzystujemy całą rzodkiewkę i nic nie marnuje.

Moje dziewczynki bardzo polubiły różową zupę. Jedynie pesto dla dzieci przygotowuję nieco delikatniejsze – z minimalną ilością czosnku i pieprzu. Nie wiecie jak zachęcić dzieci do jedzenia kaszy? Gotujcie z nimi, „kolorujcie potrawy” i od najmłodszych lat umożliwiajcie im próbowanie wszystkiego, co przygotujecie. U nas w domu panuje zasada – nie możesz powiedzieć, że czegoś nie lubisz skoro tego nigdy nie spróbowałeś. I uwierzcie mi, że to działa. Nie raz było kręcenie nosem, a po spróbowaniu moje dzieci zajadały się, aż im się uszy trzęsły.

zupa z rzodkiewek

Zupa z rzodkiewek i kaszy jęczmiennej Mazurskiej z pesto z liści rzodkiewki

Zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną Mazurską i pesto z liści rzodkiewki

Przyrządzenie:

Kaszę przepłucz zimną wodą.

Ogórka obierz i umyj zimną wodą razem z rzodkiewkami. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Orzechy upraż na suchej patelni.

W dużym garnku (około 3 litry) rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wsyp kaszę. Smaż mieszając przez jedną minutę i wlej bulion. Gotuj kaszę około 15 minut, aż będzie miękka.

W czasie gotowania kaszy przygotuj pesto z liści rzodkiewki. Liście dokładnie umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia do blendowania razem z orzechami włoskimi, obranymi ząbkami czosnku, startym serem Pecorino Romano, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość na pesto. Oliwy z oliwek wlej tyle, żeby uzyskać lekko lejącą konsystencję. Nie miksuj pesto na całkiem gładko, fajnie, żeby można było wyczuć delikatne kawałeczki orzechów włoskich i czosnku.

Pod koniec gotowania kaszy dodaj starte ogórki i rzodkiewki i wlej sok z cytryny. Gotuj zupę jeszcze 2 minuty i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Zestaw garnek z ognia, dodaj łyżkę śmietany 18% i dokładnie wymieszaj.

Zupę podawaj gorącą z rzodkiewką pokrojoną na plasterki i pesto z liści rzodkiewki.

Ps. Tak jak w krupniku kasza będzie pęczniała i zupa będzie stawała się co raz gęstsza, dlatego najlepiej zjeść ją szybko 😉 Doskonale smakuje także schłodzona jako chłodnik rzodkiewkowy z kaszą.

Smacznego

zupa z rzodkiewek

Zupa z rzodkiewek i kaszy jęczmiennej Mazurskiej z pesto z liści rzodkiewki

zupa z rzodkiewek

Zupa z rzodkiewek i kaszy jęczmiennej Mazurskiej z pesto z liści rzodkiewki

zupa z rzodkiewek

Zupa z rzodkiewek i kaszy jęczmiennej Mazurskiej z pesto z liści rzodkiewki

zupa z rzodkiewek

Zupa z rzodkiewek i kaszy jęczmiennej Mazurskiej z pesto z liści rzodkiewki

zupa z rzodkiewek



Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]




[instagram-feed]