Zupa pomidorowa to bezwzględnie moja ulubiona zupa od zawsze. Jest to danie, które przygotowuje się w prosty sposób i wiadomo jest, że wszyscy będą zadowoleni. Nie znam dziecka, które nie lubi pomidorówki. Najlepsza jest oczywiście z makaronem domowym, ale dobry kupowany też jest w porządku. Podstawą udanej zupy pomidorowej jest intensywny i bogaty w smaku bulion. Do zupy pomidorowej przygotowuję go na dużej ilości mięsie z kurczaka i warzyw. Pomidory zawsze dodaję świeże, dojrzałe, bez koncentratu pomidorowego. W sezonie zimowym wykorzystuję pomidory ze słoików, które przygotowuję latem. Jak to zrobić – napiszę Wam o tym na pewno niedługo. Tymczasem zapraszam na najpyszniejszą, według mnie, zupę pomidorową.
Zupa pomidorowa przepis
Przyrządzenie:
Mięso umyj pod zimną wodą. Przełóż do garnka, zalej zimną wodą i postaw na kuchence. Do garnka wrzuć pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotuj wodę, potem gotuj bulion na średnim ogniu.
Warzywa obierz i umyj pod zimną wodą. Dodaj do wody z mięsem. Cebulki szalotki „przypal” na suchej patelni bądź na kuchence gazowej. Także wrzuć do garnka. Dodaj także łyżkę soli. Gotuj bulion na średnim ogniu przez około 2 godziny. Mięso i warzywa muszą być miękkie i ugotowane.
Sparz pomidory. Zdejmij z nich skórkę i wytnij rdzeń. Pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pomidory. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Duś pod przykryciem około 30 minut. Na koniec wrzuć listki bazylii i duś jeszcze chwilkę.
Z ugotowanego bulionu wyjmij mięso i warzywa. Mięsko zjedz z chlebkiem albo dodaj do zupy potem. Marchewkę także zostaw i pokrój w kostkę. Potem możesz dodać także do zupy. Wywar przecedź przez sitko. Dodaj do niego pomidory z patelni i zmiksuj zupę blenderem.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie i odcedź.
Zupę pomidorową podawaj z makaronem i łyżeczką śmietany.