Zupa krem z bakłażana z serem i gremolatą

5 Maj 2014

Weekend majowy był długi, leniwy, spokojny i bardzo towarzyski. Jak zwykle podczas wolnych dni w naszym domu zagościło wielu przyjaciół i rodzina. Codziennie dużo dobrego jedzenia i picia. Uwielbiam spędzać czas w ten sposób. Pora jednak wracać do codziennych obowiązków, także do gotowania z aparatem i pisania przepisów dla Was. Zupa krem z bakłażana była dla mnie zagadką, bo przygotowywałam ją po raz pierwszy. Jest pyszna, pożywna i lekka zarazem. Z mozzarellą i gremolatą komponuje się idealnie.
Zapraszam.

zupa krem z bakłażana

Zupa krem z bakłażana z serem i gremolatą

Przyrządzenie:
Na rogrzane masło klarowane dodaj szalotki i czosnek. Smaż 5 minut, aż zmiękną.
Dodaj bakłażany i smaż około 25 minut mieszając, aż nabiorą brązowej barwy i staną się miękkie.
Dolej bulion i zioła i gotuj 10 minut.
Zmiksuj zupę. Dopraw ją solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zmieszaj składniki na gremolatę.
Nałóż porcję zupy na talerz. Połóż kawałki mozzarelli na górę i posyp gremolatą.
Smacznego
zupa krem z bakłażana
zupa krem z bakłażana
zupa krem z bakłażana


Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak “przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]