Zdrowa zupa z buraczków

25 sty 2021

Zima to dla mnie zdecydowanie czas rozgrzewających zup. Jest to też niestety czas, gdy dostęp do świeżych warzyw jest dosyć ograniczony. W związku z tym wiosną, latem i jesienią przygotowuję przeróżne przetwory, mrożonki i kiszonki, żeby móc z nich korzystać zimą. Są to pomidory przerobione w kilkudziesięciu (jak nie kilkuset) kilogramach na przeciery, które potem wykorzystuję w zupach i sosach. W zeszłym roku po raz pierwszy zawekowałam botwinkę – jak cudownie jest móc zjeść zimą ukochaną przez moją rodzinę zupę botwinkową! Mrożę truskawki (na pyszne koktajle), bób i fasolkę szparagową. Kiszę (oczywiście) ogórki i kapustę, ale nowością też z zeszłego roku są kiszone buraki i rzodkiewki.

Kiszonki to absolutnie pozycja obowiązkowa w naszych zimowych jadłospisach. Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również wzmacniają nasz system odpornościowy, wspomagają florę bakteryjną oraz trawienie. Produkty kiszone to naturalne probiotyki. Są bogate w witaminy A, C, E i K. Kiszonki są niskokaloryczne, a kwas mlekowy pomaga w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Oczywiście, na polskich stołach królują ogórki i kapusta kiszona. Jednak w ostatnim czasie coraz popularniejsze stają się np. kiszone buraki, różyczki kalafiora, pieczarki, rzodkiewki, pomidory, marchew czy brukselki. Kiszonki możemy robić w domu lub kupić już gotowe, oczywiście wybierając te z najlepszych (czyli polskich) warzyw. Pamiętajmy również, aby zwrócić uwagę na naturalny skład kupowanego produktu.

Zdrowa zupa krem z buraczków, jak się zapewne domyślacie powstała głównie z buraków, które dostępne są przez wszystkie pory roku. Uzupełniłam ją jednak o super dodatki – właśnie kiszone buraczki i kiszone rzodkiewki. Powstała pyszna istna bomba witaminowa. Kiś ulubione przez Ciebie warzywa, aby były zdrową przekąską lub dodatkiem do różnych potraw przez cały rok.

Zdrowa zupa z buraczków

Zdrowa zupa z buraczków

Przyrządzenie:

Kiszone buraki

Buraki obierz i odkrój zgrubienia. Duże buraki przekrój na mniejsze kawałki.
Do szklanego bądź kamionkowego garnka włóż buraki, cebulę i czosnek i wszystkie dodatki. Zalej zimną wodą (uprzednio dobrze wymieszaną z solą – możesz zagrzać, wymieszać i ostudzić wodę) i dociśnij wszystko, żeby żaden kawałek buraka nie wystawał, bo spleśnieje. Przykryj ściereczką i odstaw w zimne miejsce do 10 dni. Buraki przełóż ciasno do słoików, zalej powstałym sokiem z kiszenia i zawekuj. Pozostały sok zlej do butelki i masz zakwas na barszcz (schowaj do lodówki).

Kiszone rzodkiewki

Od rzodkiewek odetnij łodygi i wyrzuć. Rzodkiewki dokładnie umyj.
Do wyparzonych słoików włóż rzodkiewki i wszystkie dodatki. Zalej zimną wodą (uprzednio dobrze wymieszaną z solą – możesz zagrzać, wymieszać i ostudzić wodę) i dociśnij rzodkiewki, żeby nie wystawały. Odstaw na około 5 dni i rzodkiewki będą już ukiszone. Zakręć słoik i wstaw rzodkiewki do lodówki.

Zdrowa zupa krem z buraczków

Buraki ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź, wystudź i obierz.
W garnku zagotuj bulion i dodaj buraki. Na tym etapie możesz dodać też ząbek czosnku, jeśli tak jak ja, lubisz czosnkowe smaki (zimą czosnek jest jeszcze bardziej wskazany). Zmiksuj zupę blenderem i ewentualnie dopraw całość solą i pieprzem.
Kiszone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kiszone rzodkiewki wyjmij po prostu ze słoika.
W moździerzu utrzyj lub posiekaj i wymieszaj czosnek, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Gorącą zupę krem z buraczków nałóż do głębokich talerzy. W każdym połóż porcję serka koziego i na górę połóż starte kiszone buraki. Obok połóż kiszone rzodkiewki oraz pesto z natki pietruszki.

Smacznego

Zdrowy krem z buraczków
Krem z buraczków
Zupa buraczkowa

Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w Kampanii „Moc Polskich Warzyw”, która jest sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

„Moc Polskich Warzyw” to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]




[instagram-feed]