Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem

31 maja 2016

Szparagi są pyszne. To wiadoma sprawa. Można przyrządzać z nich mnóstwo przeróżnych potraw. Można jeść je też same. W tym wpisie chcę Wam zaproponować mega proste danie. Zapiekanka ze szparagami, kurczakiem i ryżem. Bez zbędnych dodatków i podkręcania. Moje dzieci pożerają ją w mig. Szybka, prosta, łatwa i przyjemna. Do dzieła!

zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem

Zapiekanka ze szparagami zielonymi, kurczakiem i ryżem

Przyrządzenie:

Oczyszczone piersi kurczaka pokrój na małe kawałeczki.

Szalotkę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Włóż kawałeczki kurczaka i dokładnie obtocz wszystkie w marynacie. Odstaw na 30 minut.

Szparagi umyj zimną wodą i odetnij twarde końcówki. Grubsze szparagi przekrój wzdłuż na pół.

Ryż pełnoziarnisty ugotuj w osolonej wodzie, 3 minuty krócej niż wedle instrukcji na opakowaniu.

Ser mozzarella posiekaj na małe kawałeczki.

Mocno rozgrzej patelnię i wrzuć kurczaka wraz z marynatą. Smaż na dużym ogniu mieszając przez 3 minuty. Zdejmij z patelni i wymieszaj z ryżem oraz z sosem pomidorowym. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Nastaw piekarnik na 190 stopni.

Na ryż z kurczakiem połóż szparagi. Skrop całość oliwą z oliwek z truflami. Na górze posyp ser mozzarella. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 15 – 20 minut, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.

Po tym czasie kawałki kurczaka powinny być idealne – soczyste i miękkie w środku, a szparagi przygotowane al dente.

Zapiekanka ze szparagami zielonymi doskonale smakuje z lampką schłodzonego białego wina. Jeśli jest możliwość zjedzenia tej potrawy na tarasie to jest wręcz idealnie.

Smacznego

zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami zielonymi i kurczakiem

zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami zielonymi i kurczakiem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]

Kurczak w sosie orzechowym

Kurczak w sosie orzechowym to super szybki przepis w stylu azjatyckim. Jeśli lubisz dania z woka to z pewnością moja propozycja przypadnie Ci do gustu. No i najważniejsze – musisz być fanem/fanką masła orzechowego, bo ten smak zdecydowanie dominuje w tej potrawie. Dodałam 2 duże łyżki do niej i tyle samo zjadłam solo w trakcie […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot