Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym

2 Wrz 2016

Czas niestety szybko płynie i niedługo kończy się lato, a w raz z nim ciepłe dni. Zanim się obejrzałam przyszedł sezon na dynię i w głowie narodziły się pomysły na potrawy jesienne. Nie miałam ochoty na mięso, dlatego przygotowałam warzywa w sosie orzechowo – kokosowym. Użyłam masła orzechowego z kawałkami orzechów – danie smakuje jeszcze lepiej. Jeśli nie znajdziecie takiego masła to wrzućcie do potrawy uprażone orzechy, np. ziemne albo nerkowca. Mimo, że danie to nie zawiera mięsa, ze względu na fasolę i dynię jest bardzo pożywne. Obowiązkowo dodajcie dużo kolendry. To jest zdecydowana wisienka na torcie w tym przepisie.

warzywa w sosie

Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym

Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym

Przyrządzenie:

Fasolę zalej wrzątkiem. Mocz przez cztery godziny, kilka razy zmieniając wodę. Wypłucz, zalej świeżą wodą, zagotuj i posól. Zmniejsz ogień i gotuj fasolę około 4 godziny. Ugotuj ją al dente i odcedź.

Wszystkie warzywa umyj. Z papryki usuń gniazda nasienne i pestki. Pokrój ją w kostkę. Z cukinii odetnij końce i odrzuć, resztę pokrój w kostkę. Dynię także pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Danie przygotuj na dużym ogniu. Dodaj cebulę i smaż mieszając około 3 minuty. Dodaj kardamon oraz papryczkę chili w proszku. Mieszaj jeszcze chwilę i dodaj czosnek. Smaż mieszając kolejne 2 minuty.

Dodaj dynię i fasolę i smaż przez 1 minutę. Wlej sos sojowy. Mieszaj cały czas. Dodaj paprykę i cukinię. Po kolejnej minucie mieszania dodaj masło orzechowe, wlej mleczko kokosowe i sok z cytryny. Zagotuj i mieszaj, aż masło się rozpuści. Dopraw ewentualnie całość sosem sojowym, kardamonem i papryczką chili. Na koniec dodaj grubo posiekaną kolendrę.

Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym podawaj z ryżem i posyp z góry świeżą kolendrą.

Smacznego

warzywa w sosie

Warzywa z sosem orzechowo – kokosowym

warzywa w sosie

Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym

warzywa w sosie

Warzywa z sosem orzechowo – kokosowym

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Warzywa w sosie orzechowo - kokosowym
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas


Spring rolls z dorszem

W dzisiejszym poście przedstawiam Wam przepis na nieco inny pomysł na rybę. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie kolejnym wyzwaniem było przygotowanie przepisu z dorszem bałtyckim. Przyrządziłam zatem spring rolls z dorszem, warzywami i domowym majonezem. Ależ to wyszło pysznie! Raduje mnie to podwójnie, bo także dzieci zajadały ze smakiem, co zawsze jest […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]