Warzywa pieczone z fetą i orzechami

28 Paź 2016

Nareszcie będę mogła pochwalić się Wam moją cudowną brytfanną! Mam ją już jakiś czas, ale jeszcze jej nie używałam. Upiekłam w niej kurczaka, a w mniejszej części – tej, którą widzicie na zdjęciach – upiekłam warzywa z fetą i orzechami włoskimi. To był mój dodatek do mięsa. O kurczaku będzie w następnym wpisie. W tym zapraszam na warzywa pieczone z fetą i orzechami włoskimi, doprawione masełkiem klarowanym z czosnkiem i ziołami.

Zanim przedstawię przepis, jeszcze kilka słów o brytfance. Po pierwsze – jest piękna. Po drugie, nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek. Ja mam indukcję i to dla mnie ważna informacja. Ma trwałą i grubą powłokę. Szybko się nagrzewa i długo trzyma ciepło, które rozchodzi się w naczyniu równomiernie. Jestem zachwycona po pierwszym teście brytfanny. Tutaj możecie przeczytać o niej więcej, a może nawet sprawić sobie bądź komuś bliskiemu super prezent. A może tak brytfanna Valdinox na prezent świąteczny? 🙂

warzywa pieczone

Warzywa pieczone z fetą i orzechami włoskimi

Warzywa pieczone z fetą i orzechami włoskimi

Przyrządzenie:

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod zimną wodą. Pokrój na ćwiartki i przełóż do brytfanki.

Buraki obierz, także pokrój na ćwiartki i dodaj do ziemniaków.

Marchewki obierz, pokrój na grubsze plastry i wrzuć do warzyw.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Czosnek obierz i przekrój na połówki. Wrzuć na patelnię razem ze świeżymi ziołami. Smaż całość chwilę, aż rozniosą się piękne zapachy. Około 3 minut na wolnym ogniu.

warzywa pieczone

Warzywa, brytfanka i patelnia Valdinox

Masłem z czosnkiem i ziołami polej warzywa w brytfance. Posól całość (nie za dużo, bo feta jest słona) i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

warzywa pieczone

Warzywa z masłem, czosnkiem i ziołami

Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół. Piecz warzywa przez 1,5 godziny, co 30 minut je mieszając. Na ostanie 30 minut dodaj pokruszony ser feta oraz orzechy włoskie.

Warzywa podawaj gorące od razu.

Smacznego

warzywa pieczone

Warzywa pieczone z fetą i orzechami włoskimi

warzywa pieczone

Warzywa pieczone z pieczonym kurczakiem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Warzywa pieczone z fetą i orzechami włoskimi
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)


Flądra w sosie

Dawno nie było przepisu z rybami! Z przyjemnością zatem przygotowałam nowy. Tym razem stornia czyli flądra. Flądra w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami. Niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu danie, które jedliśmy z ogromną przyjemnością. Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Stornia (flądra) Niezwykle popularna w menu nad […]

Frittata z groszkiem

W tym wpisie przedstawiam Ci mój pomysł na pyszne śniadanie – frittata z groszkiem. Przygotowałam ją na patelni, ale nie smażyłam tylko piekłam w piekarniku. Taką możliwość dają nam patelnie Bestpan. Wierzchnia warstwa patelni pokryta jest powłoką Lotan®, która zapobiega przywieraniu jedzenia do powierzchni. Możesz smażyć na niej bez żadnego tłuszczu. Ma odpinaną rączkę i […]