Warzywa pieczone z fetą i orzechami

28 Paź 2016

Nareszcie będę mogła pochwalić się Wam moją cudowną brytfanną! Mam ją już jakiś czas, ale jeszcze jej nie używałam. Upiekłam w niej kurczaka, a w mniejszej części – tej, którą widzicie na zdjęciach – upiekłam warzywa z fetą i orzechami włoskimi. To był mój dodatek do mięsa. O kurczaku będzie w następnym wpisie. W tym zapraszam na warzywa pieczone z fetą i orzechami włoskimi, doprawione masełkiem klarowanym z czosnkiem i ziołami.

Zanim przedstawię przepis, jeszcze kilka słów o brytfance. Po pierwsze – jest piękna. Po drugie, nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek. Ja mam indukcję i to dla mnie ważna informacja. Ma trwałą i grubą powłokę. Szybko się nagrzewa i długo trzyma ciepło, które rozchodzi się w naczyniu równomiernie. Jestem zachwycona po pierwszym teście brytfanny. Tutaj możecie przeczytać o niej więcej, a może nawet sprawić sobie bądź komuś bliskiemu super prezent. A może tak brytfanna Valdinox na prezent świąteczny? 🙂

warzywa pieczone

Warzywa pieczone z fetą i orzechami włoskimi

Warzywa pieczone z fetą i orzechami włoskimi

Przyrządzenie:

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod zimną wodą. Pokrój na ćwiartki i przełóż do brytfanki.

Buraki obierz, także pokrój na ćwiartki i dodaj do ziemniaków.

Marchewki obierz, pokrój na grubsze plastry i wrzuć do warzyw.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Czosnek obierz i przekrój na połówki. Wrzuć na patelnię razem ze świeżymi ziołami. Smaż całość chwilę, aż rozniosą się piękne zapachy. Około 3 minut na wolnym ogniu.

warzywa pieczone

Warzywa, brytfanka i patelnia Valdinox

Masłem z czosnkiem i ziołami polej warzywa w brytfance. Posól całość (nie za dużo, bo feta jest słona) i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

warzywa pieczone

Warzywa z masłem, czosnkiem i ziołami

Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół. Piecz warzywa przez 1,5 godziny, co 30 minut je mieszając. Na ostanie 30 minut dodaj pokruszony ser feta oraz orzechy włoskie.

Warzywa podawaj gorące od razu.

Smacznego

warzywa pieczone

Warzywa pieczone z fetą i orzechami włoskimi

warzywa pieczone

Warzywa pieczone z pieczonym kurczakiem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Warzywa pieczone z fetą i orzechami włoskimi
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)


Turbot smażony

Dzisiejszy przepis na rybę będzie szybki w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku. Po pierwsze dlatego, że będzie to ryba wyjątkowa, a mianowicie turbot. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb bałtyckich. Po drugie, podałam ją z bobem, który mogłabym jeść w nieskończoność. A po trzecie to do tych pyszności dołączyły jeszcze młode ziemniaki i […]

Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]