Vichyssoise – francuski chłodnik z pora

7 Sie 2016

Odkryłam ostatnio bardzo fajny przepis. Vichyssoise czyli francuski chłodnik z pora. Nigdy wcześniej nie jadłam zimnej zupy z pora i przyznaję, że to bardzo fajny pomysł. Chłodnik jest delikatny i kremowy, idealny na upalne dni. Świetnie smakuje z małymi grzaneczkami i jajkiem na twardo.

Vichyssoise

Vichyssoise – francuski chłodnik z pora

Vichyssoise – francuski chłodnik z pora

Przyrządzenie:

Obierz ziemniaki i umyj zimną wodą. Pokrój na mniejsze kawałki i pozostaw w zimnej wodzie.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Pory umyj i odetnij białe części. Zielone części pokrój w półplasterki.
W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż około 5 minut, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodaj pory i smaż razem około 10 minut. W tym czasie podgrzej bulion drobiowy.
Do cebuli i porów dodaj ziemniaki. Wlej bulion drobiowy. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj zupę przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie przygotuj grzanki. Z kromek chleba odetnij skórkę. Środek pokrój w kwadraty. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć kawałki chleba i smaż, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij metalową łyżką cedzakową. Chwilę na niej pozostaw i przełóż na ręcznik papierowy.
Zupę zmiksuj blenderem, następnie przetrzyj przez sito. Wstaw do lodówki, aż będzie bardzo zimna. Dodaj śmietankę i przypraw solą i pieprzem.
Na talerzu połóż ugotowane i obrane jajko na twardo. Wlej zupę i posyp grzanki.

Smacznego

Vichyssoise

Vichyssoise – francuski chłodnik z pora

Vichyssoise

Vichyssoise – francuski chłodnik z pora

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Vichyssoise - francuski chłodnik z pora
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Nobu Hotel Warsaw otwarty

3 sierpnia 2020 r. oficjalnie został otwarty Nobu Hotel Warsaw. Miałam zaszczyt być na tym wydarzeniu, dlatego z przyjemnością podzielę się z Wami moimi wrażeniami z tego dnia. Najciekawsza oczywiście byłam lunchu, który odbył się w restauracji hotelu, ale po kolei… Kim jest właściciel Nobu Hotel Warsaw? Pisząc wyżej o zaszczycie jaki spotkał mnie, że […]

Faszerowane kwiaty cukinii

Jest lato, sezon na cukinię, więc trzeba przygotować faszerowane kwiaty cukinii. Mam tą wielką przyjemność, że mam super sąsiadów, którzy mają warzywne ogródki. Właśnie od nich dostałam między innymi kwiaty cukinii, których ze świeczką szukać na radomskich targach. Ten przepis jest dosyć prosty, a jego efekt wspaniały. Jeśli tylko macie opcję na kwiaty cukinii, koniecznie […]