Udziec jagnięcy pieczony w ziołach

3 Kwi 2015

Udziec jagnięcy pieczony w ziołach.

Już za kilka dni zasiądziemy przy Wielkanocnych stołach w gronie swoich najbliższych. Uwielbiam czas Świąt, kiedy spotykamy się całą rodziną. Bez pośpiechu i innych obowiązków, oprócz przygotowania posiłków i nakrycia stołu.

Choć te czynności są dla mnie akurat miłą powinnością. Mamy czas dla siebie nawzajem. Możemy się spotkać i porozmawiać z najbliższymi nam osobami bez pośpiechu. Są to dla mnie niezwykle wzruszające chwile. Przy jednym stole zasiadają 4 pokolenia kobiet w mojej rodzinie: moje córki, ja i moja siostra, moja mama i moja babcia. Tego co wtedy czuję nie da się opowiedzieć. To trzeba przeżyć. Dlatego na czas Świąt należy zwolnić, zapomnieć o codziennych troskach, bo to co mamy najważniejsze to właśnie jest rodzina.

Na Wielkanocny obiad warto przygotować danie wykwintne. Udziec jagnięcy pieczony w ziołach podany z sosem z czerwonego wina doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Podany tradycyjne – z ziemniakami puree, z pewnością zasmakuje wszystkim i sprawi, że z jeszcze większą przyjemnością będziecie celebrować wspólnie spędzone chwile. Miłym akcentem na stole będą przygotowane przez Was dekoracje, pisanki, może coś co przygotowało Wasze dziecko w przedszkolu/szkole na ten wyjątkowy czas? U mnie jest coś takiego zawsze. Na zdjęciach, które Wam prezentuję jest na przykład obrus, który zrobiła szydełkiem moja mama. Piękny, prawda?

udziec jagnięcy pieczony

Udziec jagnięcy pieczony w ziołach

Udziec jagnięcy pieczony w ziołach

Przyrządzenie:

Marchewki obierz i pokrój w grubsze plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Łodygi selera naciowego umyj, usuń z nich włókna i pokrój w plastry. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.

Nastaw piekarnik na 210 stopni.

Udziec jagnięcy umyj pod zimną wodą i osusz. Zrób małe nacięcia i włóż do nich 4 obrane i pokrojone na mniejsze części ząbki czosnku. Cały udziec natrzyj solą i pieprzem. Połóż na warzywach w naczyniu do zapiekania. Warzywa podlej około 200 ml wody.

Wstaw naczynie do piekarnika i piecz udziec jagnięcy z warzywami przez 30 minut.

W miseczce połącz ze sobą wszystkie zioła, 2 posiekane ząbki czosnku, oliwę z oliwek i bułkę tartą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolej więcej oliwy.

Wyjmij naczynie z udźcem z piekarnika. Zmniejsz grzanie w piekarniku do 200 stopni.

Udziec wysmaruj dokładnie musztardą Dijon i obłóż mieszanką ziołową z bułką tartą. Podlej warzywa, jeśli jest za mało wody. Wstaw naczynie do piekarnika ponownie, na około 1,5 godziny.

Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. Przełóż udziec na deskę i przykryj folią aluminiową. Uważaj, aby nie uszkodzić powstałej skorupki.

Warzywa z pieczenia przelej do rondelka wraz z powstałymi sokami i doprowadź do wrzenia. Wsyp mąkę i rozprowadź dokładnie. Wlej wino i gotuj przez 2 minuty. Wlej bulion wołowy i gotuj sos przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Odcedź sos przez sitko. Warzywa zostaw do podania. Sos dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Postaw ponownie na ogniu, zagotuj i dodaj kawałki zimnego masła. Wymieszaj dokładnie.

Przygotuj puree ziemniaczane. Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź. Dodaj masło i śmietanę i utrzyj na puree.

Udziec jagnięcy krój na plastry. Podawaj polany z sosem z czerwonego wina z warzywami i ziemniaczanym puree.

Smacznego

udziec jagnięcy pieczony

Udziec jagnięcy pieczony w ziołach

udziec jagnięcy pieczony

Udziec jagnięcy pieczony w ziołach

udziec jagnięcy pieczony

Udziec jagnięcy pieczony w ziołach

Przypominam Wam kochani, że biorę udział w kampanii Razem Smakuje Lepiej

razem smakuje lepiej

Pamiętajcie, że wspólne rodzinne posiłki sprawiają, że stajemy się sobie bliżsi. Jesteśmy bardziej szczęśliwi i kochamy. To naprawdę ważne.

Podsumowanie
Przepis na
Udziec jagnięcy pieczony w ziołach
Dodano


Kotlety jagnięce z szałwią

Kotlety jagnięce z szałwią Jak wiadomo, dobre danie to nie połączenie jak największej ilości składników i struktur. Oczywiście, często powstają też mistrzowskie potrawy mocno kombinowane, ale nie są one codziennością. Tak naprawdę liczy się wysokiej jakości składnik i nic więcej nie potrzeba. Doprawiony w staranny sposób i należycie przygotowany. Dobry stek na przykład nie potrzebuje […]

Tadżin z jagnięciny

Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same. Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane składniki dania. Uprzednio ze smakiem marynujesz mięso i satysfakcja gwarantowana.



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot