Turbot pieczony

27 Paź 2021

Turbota uwielbiam pod każdą postacią. Ma cudowne, delikatne białe mięso i jak każdą rybę, przygotowuje się go dosyć szybko. W tym przepisie piekłam go przyprawionego cytryną i świeżym lubczykiem, z truflowo – czosnkowymi talarkami z topinambura i cudownymi żółtymi pomidorkami z zalewy z solą morską. Ależ to jest sztos! Zawsze czuję przyjemną dumę jak wyjdzie mi coś mega dobrego. I tak też właśnie się teraz czuję. Przygotujcie to danie ze mną, a będziecie wiedzieć o co chodzi 🐟 Turbot pieczony z topinamburem i żółtymi pomidorkami w zalewie morskiej.

Turbot pieczony
Turbot pieczony

Turbot pieczony z żółtymi pomidorkami i topinamburem

Przyrządzenie:

Turbota wypatrosz. Umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól z obu stron i odstaw.

Topinambur umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij boki z dwóch stron i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm. Nie obieraj! Włóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą z oliwek z truflami, czosnkiem granulowanym oraz solą. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz przez 15 minut.

Topinambur

Po tym czasie wyjmij naczynie i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 190 stopni.

Drugie, duże naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek i połóż kilka plasterków cytryny. Połóż na nich turbota.

Turbot

Natnij rybę w kilku miejscach i włóż w nie kawałki cytryny. Na górę połóż także gałązki świeżego lubczyku. Naokoło ryby połóż plastry topinambura. Wlej na nie oliwę z ich pieczenia. Rybę skrop oliwą z oliwek. Wstaw naczynie do piekarnika na 15 minut.

Turbot z topinamburem i lubczykiem

Na rozgrzaną patelnię wrzuć pomidorki wraz z zalewą morską. Jeśli takich nie masz, rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pomidorki. Po około 3 minutach gotowania/ smażenia zdejmij patelnię z ognia. Dodaj posiekany lubczyk oraz sól i po zamieszaniu dodaj zimne masło. Wymieszaj, aż masło się roztopi i powstanie piękny sos.

Po 15 minutach pieczenia ryby wyjmij naczynie. Wylej na rybę maślany sos z pomidorkami i lubczykiem. Wstaw naczynie z powrotem do piekarnika, na 10 minut.

Turbot pieczony z pomidorkami, topinamburem i lubczykiem
Turbot pieczony
Turbot pieczony

Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie.

Więcej moich przepisów z rybami bałtyckimi znajdziecie tutaj:

https://czosnekwpomidorach.pl/?s=naturalnie+Bałtyckie

Naturalnie Bałtyckie
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Turbot pieczony
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Szprotki pieczone

W tym wpisie zapraszam na bardzo szybki przepis na nasze bałtyckie szprotki. To kolejny, który przygotowałam w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Szprotki pieczone z kruszonką z migdałów, bułki tartej i parmezanu, z pyszną oliwą z oliwek i pomidorkami koktajlowymi. Danie bardzo proste w wykonaniu, a przepyszne i zdrowe. Najważniejsze są świeże i […]

Smażona gładzica w serowej panierce

Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]