Tartaletki z ciasta francuskiego

29 Gru 2014

Tartaletki z ciasta francuskiego to bardzo prosta i szybka w wykonaniu przystawka. Idealna do podania na imprezę Sylwestrową i karnawałową. Spróbujcie przygotować ją w domu, a przekonacie się o tym. Tartaletki możecie podać same, ale idealnie smakują z sałatką z rukoli, również błyskawiczną w przyrządzeniu. To danie to także jedno z tych przygotowanych przeze mnie w ramach współpracy z E.Leclerc w Radomiu.

tartaletki z ciasta francuskiego

Tartaletki z ciasta francuskiego

Przyrządzenie:

Zmiksuj składniki na pesto, aż będzie gładkie.
Płaty ciasta francuskiego pokrój na mniejsze kwadraty. Każdy posmaruj porcją pesto. Połóż serek ricotta, pomidory i oliwki. Posyp parmezanem i czarnym zmielonym pieprzem. Brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut, aż brzegi się zrumienią.
Tartaletki z ciasta francuskiego podawaj z rukolą polaną mieszanką oleju z orzechów włoskich z octem balsamicznym, posypaną orzechami włoskimi.

tartaletki z ciasta francuskiego

tartaletki z ciasta francuskiego



Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]