Tadżin z jagnięciny

9 Lut 2016

Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same. Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane składniki dania. Uprzednio ze smakiem marynujesz mięso i satysfakcja gwarantowana. Tym razem zapraszam na tadżin z jagnięciny. Z ciecierzycą, sosem ze świeżych pomidorów (moje weki z sezonu), suszonymi figami, daktylami i morelami – smakuje doskonale. Do całości wędrują prażone orzechy nerkowca i grubo posiekana natka pietruszki. Idealnie. Tutaj natomiast znajdziesz mój przepis na tadżin z cielęciny.

tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny z ciecierzycą, daktylami i orzechami nerkowca

Przyrządzenie:

Wymieszaj składniki na marynatę. Jagnięcinę umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w większą kostkę. Przełóż mięso do marynaty. Dokładnie wymieszaj i wstaw na noc do lodówki. Kolejnego dnia wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem tadżin.

Ciecierzycę namocz na noc. Ugotuj kolejnego dnia w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki.

Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odstaw.

Natkę pietruszki grubo posiekaj.

Usmaż jagnięcinę wraz z dodatkami z marynaty, na maśle klarowanym, na dużym ogniu, aż nabierze złotobrązowej barwy.

Przełóż mięso do tadżin i dodaj pomidory. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wlej 100 ml bulionu i wymieszaj mięso. Piecz kolejne 30 minut.

Do tadżin dodaj suszone owoce, ponownie wymieszaj całość i wstaw z powrotem do piekarnika jeszcze na 30 minut.

Dodaj ciecierzycę i wstaw tadżin na ostatnie 15 minut. Mięso powinno być mięciutkie i kruche. Dopraw ewentualnie całość solą i pieprzem.

Do tadżin z jagnięciny dodaj uprażone orzechy nerkowca oraz posyp całość posiekaną natką pietruszki.

Tadżin z jagnięciny podawaj najlepiej z ugotowaną kaszą kuskus.

Smacznego

tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny

tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny

tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny z ciecierzycą, daktylami i orzechami nerkowca



Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak “przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]