Szpinakowy makaron z małżami i pomidorami

6 Mar 2014

Kuchnia włoska to moja ulubiona kuchnia. Najczęściej przygotowuję dania rodem z Italii, jak zapewne zauważyliście. Postanowiłam przygotować domowy szpinakowy makaron. Do niego idealnie pasują małże, które kupiłam w trakcie trwania Tygodnia Włoskiego w Lidl’u. Udało mi się już także kupić dobre pomidory, dlatego dodałam je również do sosu.
Zapraszam serdecznie.

szpinakowy makaron

Szpinakowy makaron z małżami i pomidorami

Przyrządzenie:
Szpinak podsmaż na suchej patelni, aż się rozmrozi i odparuje wodę. Mąkę połącz z jajkiem, żółtkiem, szczyptą soli i dodaj ostudzony szpinak. Zagnieć ciasto i odstaw na 15 minut. Rozwałkuj je dość cienko i pokrój na tagliatelle. Ja używam do tego celu maszynki do makaronu.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i po chwili małże wraz z zalewą. Smaż około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pomidory, bazylię i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie zamieszaj.
Do sosu dodaj odcedzony makaron. Zamieszaj i podawaj na talerze.
Szpinakowy makaron posyp świeżo startym parmezanem i czarnym pieprzem.

Smacznego

makaron szpinakowy
szpinakowy makaron
szpinakowy makaron


Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]