Szarpana wieprzowina pulled pork

17 Lis 2015

Jeśli przeczytaliście niedawny mój przepis – na domowe bagietki, koniecznie musicie zainteresować się tym. Szarpana wieprzowina doskonale sprawdziła się jako nadzienie do super świeżych i pachnących domowych bagietek. Do tej potrawy najlepsze jest mięso z chudej części wieprzowiny. Ja użyłam szynki. Długo pieczone mięso jest soczyste i mięciutkie. I co najważniejsze – nie da się go zepsuć. Idealne do wypasionych kanapek. Dodatki mogą być przeróżne, wszystko co tylko lubisz. Moja propozycja to sos barbecue, domowe ogórki kiszone i dużo świeżej kolendry, którą uwielbiam. Super też sprawdzi się karmelizowana cebula, rukiew wodna, czerwona papryka. Kombinuj, niech poniesie Cię fantazja!

szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina pulled pork

przepis na bagietki znajdziesz TUTAJ

Szarpana wieprzowina pulled pork

Przyrządzenie:

Z mięsa usuń tłuszcz i błonki, umyj zimną wodą i osusz.

W moździerzu utrzyj dokładnie wszystkie składniki marynaty (oprócz szalotek) i wetrzyj dokładnie w całe mięso. Szalotki obierz i pokrój w ósemki.

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Do naczynia żaroodpornego włóż szalotki, na nich połóż mięso. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.

Po tym czasie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni, przykryj naczynie i piecz przez 4 godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem w naczyniu.

Przygotuj sos barbecue. W rondelku rozgrzej masło klarowane. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj resztę składników. Wymieszaj dokładnie. Zmniejsz ogień i duś sos, aż mocno się zredukuje. Zmiksuj blenderem. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw. Ponownie postaw na ogniu i duś na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos.

Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie widelcem bądź rękami porwij mięso na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z cebulą z pieczenia.

szarpana wieprzowina

szarpana wieprzowina

szarpana wieprzowina

Do przygotowania wypasionej bagietki najlepiej będzie jeśli połączysz mięso z sosem. Trochę sosu rozsmaruj na połowie bagietki. Połóż dużą porcję mięsa, pokrojonego ogórka kiszonego i dużo świeżej kolendry.

Zapewniam, że tak przygotowana szarpana wieprzowina Cię nie zawiedzie 🙂 Smacznego

szarpana wieprzowina

szarpana wieprzowina

*Ta cudna ściereczka i przepiękne deseczki możecie kupić w sklepie skandynawskie.pl Ja jestem totalnie zakochana <3

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Szarpana wieprzowina pulled pork
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak “przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]