Spring rolls z dorszem

25 Lut 2021

W dzisiejszym poście przedstawiam Wam przepis na nieco inny pomysł na rybę. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie kolejnym wyzwaniem było przygotowanie przepisu z dorszem bałtyckim. Przyrządziłam zatem spring rolls z dorszem, warzywami i domowym majonezem. Ależ to wyszło pysznie! Raduje mnie to podwójnie, bo także dzieci zajadały ze smakiem, co zawsze jest nobilitujące.

Dorsz

Najpopularniejszy gatunek w Bałtyku, o dużym znaczeniu gospodarczym, ale niestety jego połowy są systematycznie ograniczane. Występuje w rejonach od Cieśnin Duńskich do Zatoki Botnickiej. Młode dorsze przebywają w płytkich, przybrzeżnych wodach, a dorosłe na otwartym morzu, najczęściej na głębokości 220 m. Ciało dorszy jest wydłużone, pokryte drobnymi i okrągłymi łuskami. W Bałtyku osiągają długość do 70 cm.

Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, o łagodnym, słodkawym smaku, mało ościste. Przyrządza się je na parze, piecze, grilluje, smaży z dodatkiem cytryny i ziół, w panierce lub sauté.

Naturalnie Bałtyckie
Spring rolls z dorszem, warzywami i domowym majonezem

Spring rolls z dorszem, warzywami i domowym majonezem

Przyrządzenie:

Do miski dodaj żółtka z musztardą, cukrem i sokiem z cytryny. Wszystko razem utrzyj, najlepiej trzepaczką. Powoli, cienkim strumieniem, dolewaj olej. Cały czas ucieraj, aż powstanie gęsty majonez. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Połącz ze sobą także składniki na sos do podania.
Umyj warzywa i Obierz marchew. Pokrój warzywa w paseczki, awokado w plastry.

Filety z dorsza umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i dopraw pieprzem. Usmaż z obydwu stron na rozgrzanym maśle klarowanym.

Papier ryżowy zanurzaj w ciepłej wodzie (np. w głębokiej patelni).

Na środku nakładaj po kolei: porcję majonezu, kawałki dorsza, marchew, pora, awokado i świeżą kolendrę. Zawiń papier ryżowy w rulon – trochę tak jak zawija się sushi, ale moja propozycja to zdecydowanie grubsze rulony. Możesz zrobić cieńsze i więcej. Jeden gruby rulon przekrój na pół i podawaj z sosem obok w miseczce, aby łatwo można było jedząc maczać w trakcie jedzenia. To idealna przystawka, ale może być także daniem głównym, jeśli zrobisz więcej.

Smacznego

spring rolls z dorszem
Przepis na dorsza
Naturalnie Bałtyckie
Spring rolls z dorszem
Naturalnie Bałtyckie
Spring rolls z dorszem

Wpis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie.

Więcej moich przepisów, które przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie:

https://czosnekwpomidorach.pl/?s=naturalnie+bałtyckie

Naturalnie Bałtyckie
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Spring rolls z dorszem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Szproty na ostro

Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]

Pieczone bakłażany

Pieczone bakłażany przeważnie przygotowuję wiosną i latem, na grillu. Mamy już niestety pogodę zupełnie nie na gotowanie na dworze. W takiej sytuacji fantastyczna i pomocna jest patelnia grillowa Bestpan. Poniżej przeczytajcie o jej walorach, potem zobaczcie przepis, a na samym dole łapcie ode mnie kod rabatowy, abyście mogli sami sprawdzić jak doskonałe są sprzęty AMT. […]



[instagram-feed]