Spaghetti z łososiem, szparagami, szpinakiem i cukinią

14 Maj 2013

Spaghetti z łososiem, szparagami, szpinakiem i cukinią

Moja dzisiejsza makaronowa propozycja to spaghetti pomarańczowe świeżutkie pyszne od Ciao Bella ponownie. Z cytrusowym smakiem makaronu idealnie skomponowały się: łosoś, zielone szparagi, szpinak i cukinia. Bardzo zdrowe i pożywne danie. Dla mam karmiących polecam bez dodatku czosnku.

Spaghetti z łososiem, szparagami, szpinakiem i cukinią

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente.
Zmiksuj miąższ z pomidorów razem z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Dzwonki łososia skrop sokiem z limonki, posyp solą i pieprzem. Polej odrobiną oliwy z oliwek i piecz w naczyniu żaroodpornym około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Szparagi umyj, złam końcówki i odrzuć. Resztę ugotuj na parze.
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem chwilę. Wlej zmiksowane pomidory i gotuj razem około 5 minut. Dodaj umyty i wysuszony szpinak, gotuj około 3 minuty na dość wysokim ogniu. Wrzuć upieczonego i pokrojonego łososia oraz szparagi. Gotuj razem 5 minut.
Sos zmieszaj z makaronem. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego
spaghetti z łososiem
spaghetti z łososiem
spaghetti z łososiem
Podsumowanie
Przepis na
Spaghetti z łososiem, szparagami, szpinakiem i cukinią
Dodano


Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii “To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]