Spaghetti bolognese

17 Kwi 2013

Spaghetti bolognese

Kolejna moja podróż, tym razem Włochy…, a jeśli Włochy to nie ma możliwości aby nie pojawił się sos boloński. Jak nazwa wskazuje, pochodzi on z Bolonii – stolicy regionu Emilia – Romania, który znajduje się na północy Włoch. Ten klasyczny sos mięsny znany jest na całym świecie jako sos do makaronów, ale równie dobrze pasuje do ziemniaków, polenty i klusek. Można podawać go również do wielu dań pieczonych. Sekretem tego sosu jest długość gotowania – należy go gotować na małym ogniu przez co najmniej 2,5 godziny, a najlepiej nawet 4. Można przygotować go wcześniej, ponieważ dobrze “znosi” przechowywanie w lodówce, nawet do 3 dni. Oczywiście sos można również zamrozić.
Niestety nie będzie żadnych zdjęć z wakacji we Włoszech. Chociaż miałam przyjemność podróżowania po tym pięknym kraju wielokrotnie, ostatni raz był już tak dawno, że wszystkie zdjęcia mam wywołane, a karty pamięci gdzieś się zagubiły:( Przy następnej okazji jakieś fotki zeskanuję, dzisiaj nie mam niestety na to czasu.

Wszyscy chyba jednak wiemy, że Włochy są piękne i wyjątkowe, a włoskie jedzenie doskonale pyszne.
Dzisiaj spaghetti bolognese…

Spaghetti bolognese

Przyrządzenie:

Pokrojony w kostkę boczek i seler naciowy, posiekaną cebulą i startą na grubej tarce marchewkę usmaż na łyżce masła, na patelni. Gdy zbrązowieją przerzuć do garnka. Na patelnię wrzuć pokrojoną kiełbaskę oraz zmielone mięso wołowe. Posól i posyp pieprzem. Mieszaj i czekaj aż mięso się usmaży. Również przerzuć do garnka.
Wątróbkę pokrój drobno i razem z pomidorami dodaj do sosu. Dodaj również goździki, cynamon, łyżeczkę pieprzu cayenne. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dolej mleko, wrzuć listki laurowe, dopraw solą i pieprzem i zamieszaj. Gotuj pod przykryciem przez około 3 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Makaron ugotuj al dente.
Gotowy makaron polej sosem i posyp startym parmezanem.

Dobrze smakuje z czerwonym winem.

Smacznego!

Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese

A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!

Podsumowanie
Przepis na
Spaghetti bolognese
Dodano


Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot