Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową

17 Sie 2016

Sos kurkowy to przepis niezwykle prosty. Zapewne dlatego, że gdy jest dobry i wyrazisty składnik to nie potrzebuje on wielu dodatków i upiększeń. A takie są właśnie kurki. Tradycyjny sos kurkowy przygotowuje się z natką pietruszki, ja uwielbiam kolendrę i nią właśnie zastąpiłam natkę. Kurki najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym, jeśli chcecie, aby danie było bardziej dietetyczne to użyjcie oleju kokosowego.

Odkryłam też ostatnio śmietankę kremówkę 15% i taką użyłam w tym daniu. Jeśli jednak nie uda Wam się takiej znaleźć, przygotujcie sos na bazie innej płynnej śmietanki, która się nie zważy. Sos z kurek możecie zjeść z pysznym, świeżym pieczywem, świetnie smakuje z makaronem, to dobry dodatek do kopytek czy puree z ziemniaków. Doskonale smakuje też z polędwiczką wieprzową i taki duet właśnie przedstawiam Wam w tym wpisie. Do przyprawiania mięsa oraz sosu użyłam soli morskiej z truflami. Wiem, że nie jest łatwo taką znaleźć, więc spokojnie możecie zastąpić ją zwykłą solą. Zapraszam serdecznie.

To mój kolejny test patelni Valdinox i z pewnością stwierdzam, że świetnie sprawdza się w kuchni. Porządna patelnia, która równo się nagrzewa, z grubym dnem i co najważniejsze – nic się na niej nie przypali i nie przywrze. Popatrzcie także jak pięknie prezentuje się na zdjęciach.

sos kurkowy

Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową

Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową i świeżą kolendrą

Przyrządzenie:

Mięso oczyść z błonek, umyj zimną wodą i osusz. Polędwiczkę przekrój na pół. Posól solą z truflami, białym pieprzem i natrzyj oliwą z oliwek. Odstaw na bok.

Kurki dokładnie oczyść i pozostaw na durszlaku.

Posiekaj cebule szalotki, czosnek pokrój w plasterki.

Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego bądź oleju kokosowego. Na dość dużym ogniu usmaż dwa kawałki polędwiczki z każdej strony, aż się zarumienią. Każdą zawiń w folię aluminiową i połóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

W tym czasie przygotuj sos z kurek. Na patelni po mięsie rozgrzej drugą łyżkę masła bądź oleju. Dodaj cebule szalotki i smaż mieszając, aż się zeszklą. Dodaj plasterki czosnku i po 1 minucie smażenia wrzuć kurki. Smaż, aż odparuje powstała woda. Dopraw solą i białym pieprzem.

W międzyczasie wyjmij polędwiczki z piekarnika i przełóż na deskę do krojenia. Pokrój w dwu – centrymetrowe plastry. Płyn powstały z pieczenia wlej na patelnię z kurkami. Zmniejsz ogień i wlej śmietankę. Dopraw całość solą i pieprzem. Zagotuj sos, dodaj polędwiczki i duś całość, aż plastry mięsa dojdą i nie będą różowe w środku. Polędwiczki powinny być miękkie i delikatne. Na koniec dodaj posiekane listki kolendry.

Smacznego

sos kurkowy

Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową

sos kurkowy

Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową

sos kurkowy

Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową

*Patelnię Valdinox testuję dzięki współpracy ze sklepem Piękno w domu

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Filety z turbota w sosie z krewetkami

W poprzednim moim wpisie pisałam Wam o moim przystąpieniu do projektu Naturalnie Bałtyckie. Tutaj zapraszam Was na pierwszy przepis z rybą bałtycką, który powstał właśnie w związku z tą akcją. Na początek turbot, a właściwie filety z turbota. Usmażone na maśle klarowanym podałam z szafranowym sosem z krewetek i puree ziemniaczanym ze szczypiorem. Danie kompletne, […]

Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]