Smażone pomidory

26 Wrz 2016

Niestety powoli kończy się sezon na pyszne pomidory, dlatego skorzystajmy z tego jeszcze i jedzmy ich jak najwięcej. Zrobiło się już zimno, więc mój dzisiejszy przepis jest nieco bardziej pożywny. Proponuję smażone pomidory w panierce z bułki tartej i sera parmezan. Podałam je z zieloną fasolką w czerwonym pesto. Jeśli nie uda Wam się już znaleźć fasolki, pomidory możecie podać z innym warzywem, np. z brokułami albo sałatą z sosem czosnkowym. Możliwości dodatków jest wiele. Zjedzcie je z Waszym ulubionym. Zapraszam.

smażone pomidory

Smażone pomidory z zieloną fasolką w czerwonym pesto

Smażone pomidory z zieloną fasolką w czerwonym pesto

Przyrządzenie:

Zieloną fasolkę umyj i odkrój końcówki. Ugotuj w osolonym wrzątku al dente. Odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw na bok.
Listki bazylii i czosnek posiekaj. Wymieszaj z sokiem z cytryny i czerwonym pesto. Fasolkę wymieszaj z powstałym sosem i dopraw solą i pieprzem.
Pomidory umyj i usuń nasady szypułek. Pokrój w poprzek na plastry o grubości 1 cm. Posól i przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem w proporcjach 1:1.
Pomidory obtaczaj w mące, rozmąconym jajku i mieszance bułki tartej z parmezanem. Smaż w mocno rozgrzanym maśle klarowanym, po 3 minuty z każdej strony. Osącz na ręczniku papierowym.
Panierowane pomidory podawaj z zieloną fasolką.

Smacznego

smażone pomidory

Smażone pomidory z zieloną fasolką w czerwonym pesto

smażone pomidory

Pomidory smażone z zieloną fasolką w czerwonym pesto

smażone pomidory

Pomidory smażone z zieloną fasolką w czerwonym pesto

smażone pomidory

Pomidory smażone z zieloną fasolką w czerwonym pesto

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Smażone pomidory
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]

Szproty na ostro

Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]



[instagram-feed]