Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

8 mar 2023

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie wracać.

Jak część z Was może wie, nie jestem wielką fanką słodkości, ciast i deserów. Dlatego pomysł na ten sernik wypłynął od moich córek. Poprosiły mnie, abyśmy wspólnie go przygotowały i upiekły. Lubię jak chętnie przyrządzają coś w kuchni (uczą się też sprzątać po sobie), dlatego z przyjemnością powstał ten przepis. Nie mam zdolności cukierniczych ani do pieczenia ciast, zatem zapewniam Was, że jeśli mi się udało przygotować taki przepis na sernik to znaczy, że jest prosty w wykonaniu.

Aby ułatwić sobie przygotowanie sernika i przyspieszyć jego proces, wybrałam twaróg sernikowy. Wiem, że według starej, tradycyjnej metody powinno się użyć białego sera tłustego i zmielić go co najmniej 3 razy. Tym razem postawiłam na szybkość wykonania i się udało. Ważne, żeby twaróg był wysokiej jakości, bez niepotrzebnych dodatków, konserwantów czy cukru. Od dawna uwielbiam ser Wieluń Mój Ulubiony i tym razem też się sprawdził (to nie reklama).

sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Przyrządzenie:

Truskawki mrożone przesyp do dzbanka/naczynia, w którym mogą się trochę rozmrozić, a później będziesz w tym naczyniu je blendować z cukrem.

Do dużej miski przełóż twaróg sernikowy, mascarpone, wbij jajka i dodaj mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Ja robię to w mikserze stacjonarnym.

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niech kilka łyżek masy twarogowej i wymieszaj, aby ją wystudzić. Jak już nie będzie nieco schłodzona, dodaj całość do masy twarogowej i wszystko razem wymieszaj.

Herbatniki dokładnie pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Możesz zrobić to w blenderze stacjonarnym lub blenderem ręcznym (tym jest nieco trudniej). Powinna powstać lekko klejąca się masa.

Naczynie do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Dokładnie i równomiernie rozłóż spód z herbatników z masłem. Na spód poukładaj pokrojone kawałki brzoskwini z syropu. Na nie przełóż całą masę sernikową. Postukaj delikatnie foremką, aby masa równomiernie się w niej rozłożyła.

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z funkcją termoobieg, na środkową blaszkę. Ważne, żeby na dole w piekarniku postawić naczynie z około 500 ml wrzątku. Piecz sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami przez około 1 godzinę. Pamiętaj, żeby w trakcie pieczenia i do samodzielnego wystudzenia się piekarnika, nie otwierać drzwiczek. Jeśli to zrobisz, sernik może niestety oklapnąć.

W czasie, gdy będziesz niecierpliwie oczekiwać na smak sernika (a będziesz, bo zapach w domu już jest nieziemski), przygotuj sos truskawkowy. Truskawki powinny być już gotowe do blendowania. Dodaj do nich zatem cukier puder – ile uważasz. Ja dodaję mało, bo nie lubię za słodkich deserów, ale zrób jak lubisz najbardziej. Pokrój także umyte brzoskwinie lub nektarynki, w plasterki.

Wystudzony sernik udekoruj owocami (zawsze mogą to być inne – maliny, truskawki, borówki), listkami mięty i posyp cukrem pudrem. Każdą porcję polej sosem truskawkowym. Pysznie smakuje z ulubioną kawą.

Smacznego!

sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami
sernik z białą czekoladą
Ciasto z białą czekoladą i brzoskwiniami
sernik
Sernik
sernik
Sernik z sosem truskawkowym


Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]

Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]




[instagram-feed]