Schab faszerowany w sosie z podgrzybków

18 Lip 2013

Schab faszerowany w sosie z podgrzybków

Wygrałam ostatnio książkę „Smakując Toskanię” Beth Elon. Przyznam, że nie przeczytałam jeszcze całej, ze względu na brak czasu oczywiście. Jest fajna, strasznie mnie wciąga, ale wywołuje też we mnie uczucie niedosytu… Nie chodzi mi zupełnie o to, że coś nie tak jest z książką, ale czytając ją myślę o moich marzeniach i jakoś nostalgiczne myśli mnie nachodzą.

Tak strasznie chciałabym mieć swoją „klimatyczną” rodzinną restaurację, że jak czytam o włoskich rodzinnych knajpach we Włoszech to oczywiście cieszy mnie to ogromnie, ale z drugiej strony mam poczucie, że nie mam tego i pewnie dłuuugo mieć nie będę… I przychodzą smutki i refleksje… Ja mam już nawet miejsce, wystrój, prawie menu mojej restauracji. Mam nadzieję, że moje „bujanie w obłokach” kiedyś zmieni się w rzeczywistość. Trzymajcie kciuki!

Danie, które dzisiaj Wam zaprezentuję to przepis właśnie z książki „Smakując Toskanię”. Pyszny schab, który podałam z sałatką z rukoli, pomidorem i kozim serkiem.

Schab faszerowany w sosie z podgrzybków

Przyrządzenie:
Schab oczyść z błon, umyj, osusz i natnij po środku, ale tak by nie przeciąć go całkowicie.
Do nacięcia włóż ser, tak by nie wystawał na zewnątrz. Na nim połóż prosciutto i liście szałwii.
Schab owiń dobrze nitką, posól i lekko obtocz w mące.
W dużym garnku z pokrywką rozgrzej masło z oliwą z oliwek. Połóż mięso i przyrumień z obudwu stron. Podlej winem i pozwól mu odparować. Dolej bulion i grzyby, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 1,5 godziny, od czasu do czasu przekręcając schab i „podlewając” go sosem z patelni.
Pod koniec gotowania dodaj rozgnieciony czosnek i natkę pietruszki.
Usuń nitkę, pokrój schab i każdy kawałek polej sosem.
Smacznego!
schab faszerowany
schab faszerowany
schab faszerowany
schab faszerowany


Idealna kolacja z Franke

Zaczynam pisać ten post i uśmiecham się sama do siebie… Będzie to wpis o fantastycznym spotkaniu, ze wspaniałymi ludźmi,  w ukochanym przeze mnie studiu kulinarnym. Z pysznymi potrawami, serami i winem w tle. Brzmi jakby idealnie, prawda? Otóż zapraszam Was serdecznie na relację z warsztatów kulinarnych z Franke, które odbyły się w Smolna8Studio. Kilka blogerek […]

Ravioli ze szpinakiem i boczkiem

Jak ja dawno nic tu dla Was nie ugotowałam! Ostatnio gotuję tylko dla rodziny, mega standardowe przepisy i przyznaję, że się trochę rozleniwiłam. Dzieci poprosiły mnie o pierożki ze szpinakiem, dlatego pomyślałam, że przyrządzę ravioli ze szpinakiem, boczkiem i serkiem śmietankowym. Podałam je z ultra prostym sosem: masło, orzeszki pinii i szczypiorek. Wszyscy zajadali się […]