Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla.

sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

Przyrządzenie:

Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.

Przygotuj gremolatę. W moździerzu lub blenderem utrzyj porwane listki świeżej bazylii (około 10 listków), lekko posiekane listki natki pietruszki (pół pęczka), posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, skórkę startą z cytryny, oliwę z oliwek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Ważne, żeby konsystencja sosu nie była zbyt rzadka, sos musi być dość gęsty z wyczuwalnymi poszczególnymi składnikami.

Szparagi umyj zimną wodą. Odetnij twarde końcówki. Ugotuj szparagi w lekko osolonym wrzątku. Najlepiej tak, aby stały w garnku, a końcówki wystawały ponad wodę. Wtedy ugotują się na parze. Szparagi gotuj krótko, aby pozostały al dente. Aby pozostały jędrne i nie zwiędnięte przełóż je na chwilę do zimnej wody z lodem. Wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym.

Pomidorki umyj zimną wodą, osusz i przekrój na połówki.

Na talerzu połóż szparagi, kawałki mozzarelli i połówki pomidorków. Całość posyp uprażonymi orzeszkami pinii oraz polej powstałym sosem czyli gremolatą.

Smacznego

sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami
sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami
sałatka ze szparagami
Sałatka a’la caprese ze szparagami i gremolatą
sałatka ze szparagami
Sałatka a’la caprese ze szparagami i gremolatą