Sałatka z soczewicą

29 mar 2013

Dzisiaj Wielki Piątek, w związku z tym przyrządziłam postną sałatkę z soczewicą. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego oczywiście bardzo dobra. Idealna na dzisiejszy dzień.

Sałatka z soczewicą

Przyrządzenie:
Składniki sosu zmieszaj razem – dobrze się połączą jeśli wlejesz je np. do małego słoiczka, zamkniesz i dobrze „potrząśniesz”.
Ugotuj soczewicę.
Układaj po kolei: rukolę, pokrojoną w paseczki paprykę, połówki pomidorków, cebulę pokrojoną w piórka. Posyp soczewicą oraz pokrojonym serem feta. Sałatkę polej powstałym sosem.
Smacznego!:)
Sałatka z soczewicą


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]




[instagram-feed]