Sałatka z serem halloumi

28 Lut 2013

Wcześniej Wam już pisałam, że uwielbiam przyrządzać i jeść sałatki. Dzisiaj podam przepis na kolejną. Z grecką nutą. Sałatkę podaje się na ciepło. Trzeba pamiętać, że ser halloumi należy spożywać od razu po zgrillowaniu, bo później twardnieje. Ja ser i warzywa grillowałam na grillu elektrycznym, można też użyć patelni grillowej bądź takiej “beztłuszczowej”. Oczywiście sałatka z serem halloumi jest bardzo łatwa w wykonaniu.

sałatka z serem halloumi

Sałatka z serem halloumi

Przyrządzenie:

W miseczce zmieszaj  sok z cytryny z oliwą. Wrzuć do tej mieszanki na chwilę pokrojoną czerwoną cebulę. Odsącz i przerzuć ją do innej miseczki.
Orzeszki pinii upraż na suche patelni.
Do cytryny i oliwy dorzuć posiekany czosnek, pokrojone oliwki oraz pomidory suszone.
Bakłażana pokrój w podłóżne plastry, ser również – najlepiej na 9 kawałków – po 3 na porcję.
Cebulę oraz bakłażany posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i grilluj.
Odłóż w ciepłe miejsce i przykryj folią aluminiową.
Sos z miseczki przełóż do garnuszka lub małej patelni i podgrzej. W tym czasie zgrilluj ser halloumi.
Na talerz połóż rukolę, na to bakłażany, cebulę, ser i polej sosem z patelni. Posyp orzeszkami pinii.

Smacznego

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Sałatka z serem halloumi
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]