Sałatka po tajsku

24 Kwi 2014

Ten post pisze mi się wyjątkowo przyjemnie – z kawą na tarasie. Dzieci biegają i bawią się obok, a ja spokojnie mogę oddać się temu co lubię najbardziej. Bo oprócz, co oczywiste – gotowania, lubię także pisać dla Was. „Wkręciłam” się w to już dość mocno i jest to dla mnie stała część mojej codzienności. Dzisiaj będzie sałatka po tajsku, bo jak pisałam wcześniej, rozpoczęłam sezon sałatkowy i dość sporo będzie ich w najbliższym czasie. Ta będzie trochę nietypowa – z chrupiącym makaronem sojowym. Przyznam, że robiłam go po raz pierwszy sama. Próbowałam chrupiącego makaronu w 2008 roku w Indiach, na bazarze w dzielnicy Paharganj. Zachwyciłam się wtedy daniem, które mi podano (nie mówiąc już o całych Indiach: hindusach, ich kulturze, kuchni, kolorach, zapachach, krajobrazach… itd. – mogłabym w nieskończoność o tym opowiadać). Nie wiedziałam wtedy w jaki sposób chrupiący makaron został przygotowany. Nie wiem też dlaczego nie sprawdziłam tego wcześniej. Okazuje się, że jest to banalnie proste. Nie będzie to jednak sałatka kuchni indyjskiej, a tajskiej – tam też zapewne jadają chrupiący makaron.

sałatka po tajsku

Sałatka po tajsku

Przyrządzenie:
Rozgrzej olej w wok’u. Smaż makaron partiami w bardzo wysokiej temperaturze, krótko, aż będzie skwierczał i lekko urośnie. Wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Pierś z kurczaka zmiksuj w malakserze z solą.
Z wok’a odlej prawie cały tłuszcz (pozostaw około 2 łyżki) i smaż szybko mięso z kurczaka, oddzielając je drewnianą łyżką, aby nie pozostało sklejone. Przełóż do miski.
Do kurczaka dodaj cebulę i imbir. Opcjonalnie możesz dodać posiekaną papryczkę chili lub kilka krople Tabasco (ja tym razem tego nie zrobiłam, bo jadły ze mną dzieci).
Zmieszaj ze sobą sok z cytryny, limonki i sos ostrygowy lub rybny, cukier i wodę. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj więcej któregoś ze składników. Wlej sos do kurczaka i dokładnie zamieszaj.
Na talerzu ułóż umyte i osuszone liście małej sałaty rzymskiej, chrupiący makaron i kurczaka z sosem.
Podawaj od razu, aby makaron zbytnio nie namiękł sosem.
Smacznego
sałatka po tajsku
sałatka po tajsku
sałatka po tajsku
Podsumowanie
Przepis na
Sałatka po tajsku
Dodano
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]



[instagram-feed]