Sałatka Cezar z kurczakiem

26 Cze 2013

Teraz klasyk, nie mogło go zabraknąć w moim menu. Sałatka Cezar z kurczakiem. I pamiętajcie, jeśli zamawiacie gdzieś tę sałatkę to podstawą jest sałata rzymska i sos, który dzisiaj Wam zaprezentuję. Ja ją bardzo lubię, jest bardzo prosta, ale właśnie sos dodaje jej wyjątkowości.

sałatka Cezar

Sałatka Cezar z kurczakiem

Sałatka Cezar z kurczakiem

Przyrządzenie:

Kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Zamarynuj w 2 posiekanych ząbkach czosnku, soku z połowy cytryny, 2 łyżkach oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Odstaw na pół godziny.
Przygotuj sos:
Zmiksuj razem: anchois, 2 łyżki sosu worcestershire, sok z 2 cytryn, 2 łyżki oliwy z oliwek, ziarna gorczycy, 2 lekko ścięte żółtka, sól, pieprz i łyżka świeżo startego parmezanu.
Usmaż kawałki kurczaka na suchej patelni, z dwóch stron, aż się zarumienią, ale nie smaż ich za długo, aby nie były suche.
Bułkę lub chleb podziel na mniejsze kawałki. Posmaruj leciutko masłem, wetrzyj ząbek czosnku i posyp ziołami prowansalskimi. Piecz w piekarnku nagrzanym do 200C aż zbrązowieją.
Sałatę umyj, osusz i zmieszaj razem z sosem. Układaj na talerzach, potem kawałki kurczaka, posyp parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj razem z czosnkowymi grzankami.

Smacznego

sałatka cezar

Sałatka Cezar z kurczakiem

sałatka cezar

Sałatka z kurczakiem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Sałatka Cezar z kurczakiem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]



[instagram-feed]