Ryby smażone w cieście piwnym

19 Sty 2021

Sylwestrowe i imprezowe przekąski w formie smażonych rybek bałtyckich z cytrynowym aioli to moja propozycja dla Was. Przepis ten przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w programie Naturalnie Bałtyckie. Na ryby smażone w cieście piwnym wybrałam świeże śledzie i szprotki bałtyckie. Jak dobrać rybę pod okazję przeczytacie tutaj: https://naturalniebaltyckie.pl/porady-kulinarne/jak-dobrac-rybe-pod-okazje

Śledź bałtycki

Osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego.

Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony.

W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.

Szprot

Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.

Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.

Ryby smażone w cieście piwnym

Ryby smażone w cieście piwnym

Przyrządzenie:

Przygotuj sos aioli. Do miseczki włóż żółtka, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzuć filecik anchois. Wszystko zmiksuj blenderem. Cały czas miksując (blenderem bądź mikserem), dolewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, wodę, potem wlej sok z cytryny. Sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję.
Ryby wypatrosz i oczyść, umyj zimną wodą i osusz. Zmiksuj piwo z jajkiem i mąką, aż powstanie ciasto naleśnikowe. Włóż do ciasta rybki i smaż je w głębokim i mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą chrupiące i złociste. Odsącz na ręczniku papierowym i podawaj od razu z sosem aioli.
Smacznego

Rybki w cieście piwnym
Rybki smażone

Więcej o projekcie przeczytacie klikając tutaj, FB oraz Instagram Naturalnie Bałtyckie.

Naturalnie Bałtyckie
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Ryby smażone w cieście piwnym
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Spring rolls z dorszem

W dzisiejszym poście przedstawiam Wam przepis na nieco inny pomysł na rybę. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie kolejnym wyzwaniem było przygotowanie przepisu z dorszem bałtyckim. Przyrządziłam zatem spring rolls z dorszem, warzywami i domowym majonezem. Ależ to wyszło pysznie! Raduje mnie to podwójnie, bo także dzieci zajadały ze smakiem, co zawsze jest […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]