Roladki z bakłażana i sandacza z krewetkami

10 Lut 2014

Biorąc udział w konkursie „Smakowita Pajda to kulinarna frajda”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda, bardzo zależało mi na tym, aby stworzyć danie niebanalne. Oryginalny przepis z użyciem smalczyku roślinnego? Jak zapewne zdążyliście się już o tym przekonać – uwielbiam ryby i owoce morza, dlatego pierwsza myśl była właśnie taka, aby połączyć ze sobą moje ulubione smaki. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie aromatem ziół, który sprawił, że moje danie stało się wyjątkowe. Smalczyk roślinny z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda pysznie smakuje ze świeżutkim pieczywem, ale jak miałam okazję się przekonać – idealnie także sprawdza się jako tłuszcz do smażenia. Polecam i przekonajcie się i Wy w swoich domach.
Zapraszam na roladki z bakłażana i sandacza, zawijane z krewetkami smażonymi na smalczyku roślinnym z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda.

roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana i sandacza z krewetkami

Przyrządzenie:
Filety sandacza umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Plastry bakłażana smaż z obydwu stron na rozgrzanym smalczyku roślinnym z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda, aż nabiorą złotej barwy. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Przełóż na ręcznik papierowy.
Rozmrożone krewetki umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Smaż na rozgrzanym smalczyku roślinnym z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda, aż nabiorą różowego koloru. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdejmij z patelni.
Nastaw piekarnik na 180 stpni.
W rondelku podgrzej smalczyk roślinny z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda i podsmaż krótko szalotkę z czosnkiem i oliwkami. Wlej wino i duś, aż odparuje. Dolej sok z cytryny i po chwili dolej bulion i sos Worchestershire. Dopraw sos solą i pieprzem. Zagęść sos mąką ziemniaczaną.
W każdy filet z sandacza zawijaj po 2 krewetki. Powstałe ruloniki zawiń plastrem usmażonego bakłażana. Powstałe roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Polej roladki powstałym sosem. Przykryj naczynie do zapiekania i wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut.
Roladki podawaj polane sosem i posypane świeżo posiekanymi listkami lubczyku. Możesz podać je z ulubionym dodatkiem. Bardzo dobrze będą się komponować z ryżem.
Smacznego
roladki z bakłażana
roladki z bakłażana
roladki z bakłażana
 


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Owoce morza w zdrowej panierce

Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]