Risotto z krewetkami i szafranem

9 Gru 2015

Przepis na risotto z krewetkami i szafranem, który prezentuję Wam w tym wpisie pochodzi z książki “Ryby są super” Lidl Polska. Jego autorką jest Dorota Wellman. Bardzo proste w wykonaniu danie, ale ze względu na dobór składników – bardzo wykwintne, delikatne i pyszne. Uwielbiam krewetki pod każdą postacią i w każdym daniu. Także to risotto z krewetkami i szafranem to dla mnie strzał w dziesiątkę!

risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami i szafranem

Risotto z krewetkami i szafranem według Doroty Wellman

Przyrządzenie:

Przygotuj bulion krewetkowy. Pancerzyki z krewetek zalej zimną wodą w garnku i zagotuj. Warzywa obierz, umyj zimną wodą i pokrój na mniejsze części. Włóż do garnka z pancerzykami. Dodaj pieprz i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 25 minut. Przecedź bulion i odstaw.

Szalotki obierz i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij szalotki. Dodaj ryż i smaż do momentu, aż zrobi się szklisty. Dolej wino oraz dodaj szafran. Mieszając gotuj, aż zredukujesz płyn.

Po odparowaniu wina, dolewaj bulion krewetkowy, po jednej łyżce wazowej. Mieszaj często. Bulion dolewaj do momentu, aż ryż będzie al dente. Uważaj, by nie rozgotować ryżu. Na 2 – 3 minuty przed końcem gotowania dodaj umyte i osuszone ręcznikiem papierowym krewetki. Gdy nadmiar płynu odparuje, zdejmij risotto z ognia. Dodaj masło i starty parmezan. Całość dopraw solą i pieprzem.

Risotto z krewetkami i szafranem wymieszaj dokładnie i podawaj od razu gorące.

Smacznego

risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami i szafranem

risotto z krewetkami

Risotto z szafranem i krewetkami

risotto z krewetkami

Risotto z szafranem i krewetkami

*Piękną serwetkę bawełnianą, którą widzicie na zdjęciu możecie kupić w fantastycznym sklepie skandynawskie.pl

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Risotto z krewetkami i szafranem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]

Pomysł na pyszne kanapki

Beaujolais Nouveau to święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais. Obchodzi się je na całym świecie od 1985 roku w trzeci czwartek listopada. W tym roku wypada już 15 listopada, a więc za chwilę nadchodzi czas na świętowanie! Postanowiłam ten dzień uczcić w gronie moich przyjaciółek, zrobimy sobie babski wieczór. Jak babskie spotkanie to wino […]