Przegrzebki smażone podane na risotto

26 Sie 2014

Przegrzebki smażone na risotto, które Wam dzisiaj z dumą prezentuję powstało na potrzeby konkursu Szwajcarskie Inspiracje, prowadzonego na portalu durszlak.pl, którego zaś organizatorem jest Victorinox Poland Sp. z o.o.
Do wygrania w konkursie są m.in. noże Vicorinox. Mój ulubiony szef kuchni ich używa i od dawna ich posiadanie jest jednym z moich wielu (przyznam) marzeń.
Zadanie polega na wykonaniu przepisu na danie inspirowane kuchnią i/lub kulturą Szwajcarii.
Kuchnia szwajcarska to na pewno fondue i raclette, które uwielbiam. Szwajcarzy jedzą także wiele potraw z ziemniaków, jak np. rösti, w większości dań jest ser (przepyszny Gruyere, Emmentaler czy Raclette), a szwajcarska czekolada ceniona jest na całym świecie. Królują tam potrawy sycące i rozgrzewające, ze względu na klimat panujący w Szwajcarii.
Poza tradycyjnymi potrawami szwajcarskimi, w większości nawiązują one do kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej lub niemieckiej. Postanowiłam “postawić” na risotto, które w Szwajcarii przygotowywane jest bardzo często. Połączyłam je z szałwią, która w kantonach włoskich jest powszechnie używanym ziołem. Małże św. Jakuba (przegrzebki) nawiązują do kuchni francuskiej, wszechobecnej w Szwajcarii. Do risotto zamiast sera Parmezan natomiast, dodałam świeżutko starty ser Gruyere co sprawiło, że całość skomponowała się wyjątkowo pysznie i szwajcarsko.
Potrawa wyszła obłędnie pyszna. Polecam zawsze, a zwłaszcza na chłodniejsze dni. Zapraszam.

przegrzebki smażone

Przegrzebki smażone podane na risotto

Przegrzebki smażone podane z risotto szafranowym i szpinakiem

Przyrządzenie:
Dynię włóż do garnka z rozgrzaną 1 łyżką masła klarowanego. Dopraw solą i białym pieprzem. Podlej wodą. Wymieszaj wszystko. Przykryj garnek i duś, aż dynia będzie miękka. Po tym czasie zmiksuj na puree.
W głębokim garnku rozgrzej dużą łyżkę masła. Zeszklij cebule szalotki. Wsyp ryż i mieszaj, aż wchłonie masło. Wlej wino i mieszaj, aż wyparuje. Dolej chochlę bulionu i mieszaj, aż ryż wchłonie całość. Dolewaj kolejne porcje bulionu co około 1 minutę, cały czas mieszając. W sumie zajmuje to około 16 minut. Dodaj 2 łyżki puree z dyni i szałwię. Mieszaj kolejne 5 minut. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj starty ser Gruyere i łyżkę masła. Zamieszaj, zdejmij z ognia i zamknij garnek. Odstaw na około 5 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Krótko podsmaż czosnek (około 30 sekund) i dodaj szpinak. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smaż, aż zwiędnie.
Na drugiej patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego i na dużym ogniu smaż przegrzebki, po 3 minuty z każdej strony.
Na talerzach połóż porcje risotto, szpinak, puree z dyni i małże św. Jakuba. Przegrzebki smażone podawaj od razu.
Smacznego
przegrzebki smażone
przegrzebki smażone

Przegrzebki smażone

przegrzebki smażone

Ps. Jak zapewne zauważyliście na zdjęciu Victorinox ma już 130 lat;)

Szwajcarskie inspiracje



Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]