Jestem totalną fanką bąbelków. Jak cudownie brzmi: schłodzone Prosecco w słoneczny dzień, prawda? Miałam niedawno niebywały zaszczyt i przyjemność brać udział w Prosecco Tour, organizowanym przez Le Barbatelle – dystrybutora, firmę promującą smaki i doznania z regionu Prosecco. Podczas 4 – dniowej podróży zgłębiłam wiedzę na temat Prosecco i wiem już co odróżnia je od Prosecco Superiore DOCG. W tym poście wszystko Wam opiszę, opowiem o wyjeździe i winnicach, w których produkowane jest to niezwykłe Prosecco.
Prosecco Tour z Prosecco Superiore DOCG
Na początek – rodzaje Prosecco
„Prosecco produkowane jest z aromatycznej odmiany winogron o nazwie Glera. Odmiana wywodzi się z regionu położonego ok. 50 km na północ od Wenecji i 60 km na południe od Dolomitów, pomiędzy małymi miasteczkami Conegliano i Valdobbiadene; winnice ulokowane są na wysokości pomiędzy 50, a 500 m.n.p.m.
Spumante (wino musujące) jest najbardziej popularnym rodzajem Prosecco DOCG (82% produkcji całkowitej). Produkowane jest metodą Charmata, co wiąże się z użyciem ogromnych, chłodzonych i odpornych na ciśnienie tanków, zwanych autoklawami. Musowanie Spumante uzyskiwane jest dzięki zmieszaniu kupażowanego wina bazowego, cukru i drożdży. Wino przechodzi drugą fermentację w autoklawie, gdzie nasyca się bąbelkami dwutlenku węgla, wzbogaca w alkohol i typowe aromaty.
Istnieją 3 rodzaje Prosecco Spumante: Brut, Extra Dry and Dry, które różnią się między sobą poziomem cukru resztkowego. Brut jest najbardziej nowoczesną wersją prosecco, która najlepiej odpowiada międzynarodowym gustom. W nosie intensywnie cytrusowy, warzywny. Aromat ubarwia nuta skórki chlebowej. Temperatura podania 6-8°C. Dobrze komponuje się z owocami morza lub pierwszym daniem w kuchni włoskiej. W rejonie swojego pochodzenia zwykło towarzyszyć całemu posiłkowi. Cukier resztkowy 0-12 g/l Extra dry to wersja tradycyjna, która łączy smak i aromaty powszechnie kojarzone z winem musującym. Ma świeży, owocowy nos (jabłko i gruszka z nutą cytrusową). Temperatura podania 6-8°C. Podkreśli smak zupy warzywnej, owoców morza, dan z makaronu, delikatnych sosów mięsnych i serów.
Kolejną wersją prosecco jest frizzante, wino prostsze, rewelacyjnie pijalne, w stylu “nieformalnym”. W nosie i ustach owocowo-kwiatowe. Doskonałe jako aperitif, do przystawek lub pierwszych dań w kuchni włoskiej.
Podstawową różnicą pomiędzy spumante, a frizzante jest ciśnienie w butelce, a w konsekwencji poziom musowania. Ciśnienie w butelce spumante wynosi przynajmniej 3,5 Bara, podczas gdy frizzante nie przekracza 3 Bar. Kolejną różnicą jest czas musowania (krótszy we frizzante) i rodzaj zamknięcia butelki. Spumante zawsze zabezpieczone jest metalową nakładką, podczas gdy frizzante wystarczy sznurkowy koszyczek.
Istnieje również spokojna wersja prosecco, słabo znana poza rejonem produkcji. Jabłkowo – gruszkowo – migdałowy nos dobrze komponuje się z warzywami i owocami morza.”
źródło: http://www.lebarbatelle.com/rodzaje-prosecco/
Czym różni się Prosecco od Prosecco Superiore DOCG?
„DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita, nazwa tradycyjna zarejestrowana w Unii Europejskiej jako odpowiednik Chronionej Nazwy Pochodzenia) to apelacja przyznawana tylko winom produkowanym na ściśle określonym obszarze i spełniającym restrykcyjne normy.
Prosecco DOCG Conegliano Valdobbiadene Superiore to historyczny obszar, gdzie winogrona odmiany glera hodowane były od wieków. Znajduje się w odległości ok. 50 km od Wenecji i 60 km od łańcucha Dolomitów. Składa się z jedynie piętnastu pagórkowatych gmin. Całkowita powierzchnia nasadzeń wynosi 4800 ha. Apelacja nadana została w 2009 roku. Jakość “Superiore” wynika z połączenia kilku czynników: unikalnego terroir (dozwolony tylko zbiór manualny), klimatu i długiej tradycji produkcji na niewielką skalę.
Właściwości sensoryczne i organoleptyczne Prosecco DOCG Conegliano – Valdobbiadene są dobrze znane: aromaty owocowe (jabłko, gruszka, banan) i kwiatowe (głóg, akacja, róża, glicynia), odświeżająca kwasowość, średni alkohol. Kiedy rdzennemu obszarowi nadano status DOCG zapadła decyzja o roszerzeniu regionu produkcji prosecco pod apelacją DOC (Denominazione di Origine Controllata). Prosecco DOC mieści w swoich granicach prowincje Veneto (Treviso, Belluno, Venice, Padua and Vicenza) i wszystkie prowincje Friuli Venezia Giulia. Producent ma prawo do umieszczenia nazwy geograficznej na etykiecie, np. Prosecco DOC Treviso, jeśli wino zostało wyprodukowane w prowincji Treviso.
Poza wyznaczonym obszarem produkcji użycie nazwy “prosecco” na etykiecie jest zabronione.”
źródło: http://www.lebarbatelle.com/roznice-miedzy-docg-a-superiore/
Perlage Winery
Odkrywanie Prosecco Superiore DOCG rozpoczęliśmy od wizyty w wyjątkowej Perlage Winery.
Historia tej winnicy narodziła się w 1985 roku, kiedy 7 braci Nardi, zachęconych przez ich ojca Tiziano i matkę Afrę, zdecydowali się odkrywać nieznane i rozpoczęli rolnictwo ekologiczne. Firma rozpoczęła działalność od winnicy Riva Moretta w sercu obszaru Prosecco DOCG.
Dziś Perlage jest rozpoznawany na całym świecie jako jedna z pierwszych włoskich winnic Organic Sparkling, w których rodzina Nardi nadal produkuje najlepsze Prosecco Valdobbiadene przy użyciu zarówno tradycji, jak i innowacji.
Marka Perlage jest synonimem eleganckich i dobrej jakości win organicznych, dobrych praktyk biznesowych i pasji ludzi ją tworzących. Jest szanowana ze względu na swój początek, jak i swoją przyszłość, podążając ścieżką stworzoną przez ludzi, opowieści, przeplatające się winorośle i życie, pąki i dojrzałe owoce, odkrycia i ponowne odkrycia, badania i kreatywność. To harmonia tych elementów, którą Perlage odtwarza w swoich organicznych winach prosecco, równoważąc kolor czystości, aromat tradycji i smak jakości.
Misja Perlage Winery
Wszystkie produkty Perlage są certyfikowane ekologicznie i gwarantują najwyższą jakość ekologicznego wina. Załoga winnicy zapewnia, że jakość produktów nigdy nie będzie kontrolowana przez prawo rynku, ponieważ nie może ona spaść poniżej standardu jakościowego, na którym im zależy. Misją jest gwarancja produkowania wina organicznego, które jest autentyczne i certyfikowane, z dbałością o cenę, ale zawsze spójne pod względem jakości.
Ekologiczna uprawa promowana przez Perlage pozwala ograniczyć chemiczne traktowanie szkodliwe dla rośliny pierwotnej, ale przede wszystkim dla ziemi, powietrza i wody.
Pierwsza winnica i od razu ogromne wrażenie. Prosecco od Perlage jest niesamowite w smaku. Świeże, łagodne, totalne wyjątkowe. Już pierwsze zdarzenie z Prosecco Superiore sprawiło, że poczułam różnicę pomiędzy Prosecco czy innym winem musującym. Totalne doświadczenie, które otworzyło moje kubki smakowe do dalszych podróży z Le Barbatelle.
Właściciele ugościli nas iście po królewsku. Na początek włoskie przekąski i niesamowite Prosecco Superiore DOCG jeszcze na terenie winnicy, a potem po zwiedzaniu produkcji obiad na najwyższym smakowym poziomie.
Winnica Le Colture
Santo Stefano di Valdobbiadene to niewielka wioska położona na mozaikowej szachownicy wzgórza Prosecco.
Le Colture uprawiało tutaj wina od XVI wieku pod okiem tej samej rodziny. To był nasz kolejny przystanek podczas Prosecco Tour z Le Barbatelle.
W 1983 r. Cesare Ruggeri rozpoczął działalność w dziedzinie win musujących, a dziś może poszczycić się niezwykłym dziedzictwem wiedzy specjalistycznej – know-how rozłożone na szerokiej gamie własnych tajemnic produkcyjnych, zarówno wielkich, jak i małych; głębokie zrozumienie całego obszaru uprawy i winnic; i wrodzoną wrażliwość na zdrowie i dobre samopoczucie każdej winnicy.
Produkowane tutaj corocznie wina są owocem nieodłącznego zaangażowania skutecznego, dobrze zbudowanego zespołu rodzinnego, w którym każdy członek, każdy na swój własny sposób, jest bezpośrednio zaangażowany w cały proces produkcji od zarządzania winnicą poprzez selekcję jakości winogron, różne etapy produkcji wina, a także marketing i sprzedaż.
Od trzech lat, troje dzieci Cesare, Silvia, Alberto i Veronica, intensywnie zaangażowało się w działalność winiarską, wywołując falę entuzjazmu i nieocenionego innowacyjnego ducha charakterystycznego dla młodych pokoleń, nie zapominając jednak o miłości do własnej ziemi i szacunek dla tradycji winiarskich. Veronica właśnie opowiadała nam o Le Colture i częstowała nas tym niezwykły Prosecco Superiore DOCG.
Postarajcie wczuć się w ten klimat… cudowne, schłodzone Prosecco Superiore DOCG od Le Colture degustowane z przyjaciółmi na wzgórzu winnicy z przepięknym widokiem i klimatem Włoch. Nie może być lepiej, gwarantuję.
Primavera del Prosecco
Trafiliśmy idealnie, ponieważ właśnie podczas naszej podróży miało odbyć się wydarzenie pod nazwą Primavera del Prosecco. Była to impreza marzenie 🙂 Setki ludzi w jednym miejscu, jedzących proste, ale zacne mięso i pijących oczywiście Prosecco Superiore. Co chwila słychać było otwieranie nowej butelki i charakterystyczny dźwięk „pykania” korka. Cudownie! Wyglądało to tak – płacisz 10 EUR, dostajesz bilecik i wymieniasz go na wybraną przez siebie spośród setek butelkę Prosecco.
Le Manzane
W rejonie Dolomitów, w przedalpejskich Alpach, w prowincji Treviso znajduje się piękny pagórkowaty teren o nazwie „Manzana”.
Obszar DOCG jest częścią systemu geomorfologicznego składającego się z łagodnych wzgórz we wschodnim regionie Veneto. Z tego obszaru Dolomity Belluno znajdują się zaledwie kilka kilometrów na północ, a Wenecja jest oddalona o kilkadziesiąt kilometrów na południe. Te grzbiety biegną ze wschodu na zachód od obszaru górnej prowincji Treviso, obejmując obszar o wielkim powołaniu do uprawy winorośli, zarówno dla białych jak i czarnych winogron. Dwa łańcuchy, alpejski i prealpejski, stanowią naturalną barierę dla wejścia zimnych prądów powietrza, natomiast dyskretna bliskość morza pozwala łagodzić klimat, który można określić jako umiarkowany. Górzyste usposobienie pozwala na idealne położenie winnic dla maksymalnego promieniowania słonecznego i wysokich temperatur.
„Od trzech pokoleń kochamy naszą ziemię i otrzymujemy najlepszy owoc”
Historia firmy ma swoje korzenie w połowie XX w. W 1958 Osvaldo Balbinot, protoplasta rodziny, założył mały biznes w sektorze wina, któremu pomagała jego żona Elsa, a później jego syn Ernesto. To początek snu, który obejmuje trzy pokolenia.
Winnicę Le Manzane odwiedziliśmy ostatniego dnia naszej wspaniałej wycieczki. Prosecco Superiore DOCG Le Manzane próbowaliśmy podczas tradycyjnego obiadu w jednej z włoskich knajpek – Trattoria da Sabrina.
Jak bez trudu zobaczycie na zdjęciach – ugoszczeni zostaliśmy przepysznie. Wspominam te wspaniałe chwile, smaki i śmiechy i tęsknię!
Prosecco Superiore DOCG
To była wspaniała podróż z Prosecco Superiore DOCG. Jestem o wiele mądrzejsza w temacie Prosecco i mam nadzieję, że Wam też go rozjaśniłam. Nie nabierzecie się już chyba na Prosecco z kija? Takie po prostu nie istnieje.
Gdzie w Polsce dostaniecie Prosecco Superiore DOCG pytajcie się mnie oraz Le Barbatelle – dystrybutora między innymi Prosecco Superiore DOCG i innych znakomitych win włoskich.
Gdzie jeszcze byliśmy i jakie miejsca zwiedziliśmy w tym czasie napiszę w następnym poście.
Na Prosecco Tour byłam z Julitą (Wrząca Kuchnia), Łukaszem (Ale Meksyk), Marcinem (Jaja w Kuchni) oraz Miro (Le Barbatelle)
*zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Julity oraz Łukasza