Polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami i szparagi w szynce parmeńskiej

23 Maj 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami i szparagi w szynce parmeńskiej z suszonymi pomidorami i fetą

Dzisiaj nadszedł ten wspaniały dzień i postanowiłam otworzyć przepiękny słoiczek z czarnymi truflami! Nabyłam go już jakiś czas temu, ale szkoda mi go było otworzyć, po prostu sobie na niego patrzyłam i podziwiałam piękno całych czarnych trufli. Dzisiaj został otwarty i wydobył się z niego cudowny zapach – uwielbiam zapach trufli, nie mówiąc o ich smaku…
Jeśli nie wiecie gdzie zakupić trufle, moja podpowiedź: http://trufle-sklep.pl/pl/c/Trufle-czarne/26

Trufle połączyłam z polędwiczkami wieprzowymi, a jako dodatek idealnie komponują się z nimi zielone szparagi. Dzisiaj, korzystając z rady mojej przyjaciółki – zawinęłam je z szynką parmeńską i cebulką dymką (cebulka to nowość dla mnie i muszę przyznać, że znakomicie dopasowana) oraz z serem feta. Posypałam je suszonymi pomidorkami… cud miód!

polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami

Polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami i szparagi w szynce parmeńskiej

Przyrządzenie:
Polędwiczki umyj i osusz. Pokrój w plastry. Lekko rozbij ręką. Polej oliwą z oliwek z czarnymi truflami, wrzuć listki rozmarynu, posyp solą i pieprzem. Marynuj co najmniej 3 godziny a najlepiej wstaw do lodówki na noc.
Nastaw piekarnik na 190C. Odłam końcówki szparagów i odrzuć. Na trzy szparagi połóż kawałek cebulki dymki, szczypior, fetę i zawiń szynką parmeńską. Gdy wszystkie będą gotowe, ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Posyp pokrojonymi w paseczki pomidorami suszonymi i skrop całość niewielką ilością oliwy z oliwek. Tak przygotowane szparagi piecz około 15-20 minut.
Usmaż polędwiczki na oliwie z oliwek na dość dużym ogniu, szybko. Gotowe odkładaj na talerz. Na patelnię po polędwiczkach wlej wino i gotuj aż alkohol odparuje. Wlej śmietankę, zamieszaj i wrzuć pokrojone w plasterki czarne trufle. Gotuj sos na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodaj do sosu polędwiczki. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj.
Polędwiczki podawaj razem ze szparagami. Jako dodatek świetnie pasuje puree ziemniaczene – dla mojego męża zawsze najlepszy.
Smacznego
polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami
polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami
Podsumowanie
Przepis na
Polędwiczki wieprzowe w sosie z truflami i szparagi z szynką parmeńską
Dodano
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]