Placki z batatów z sosem pieczarkowym

15 Maj 2015

Uwielbiam placki ziemniaczane. Chrupiące i złociste. Z sosem mięsnym i na słodko albo z cukrem po prostu. Bardzo lubię także bataty, a nigdy nie przygotowywałam z nich placków. Nadeszła pora, aby to zmienić. Przyrządziłam placki z batatów w wersji light. Do masy dodałam mąkę gryczaną i jaglaną, cebulę, czosnek, jajka i kozi serek. Chciałam, aby były jak najbardziej fit, dlatego upiekłam je w piekarniku. Wyszły super pyszne. Przyznam jednak, że drugą turę usmażyłam i były jeszcze lepsze. Sami wybierzcie jak przygotujecie swoje placki z batatów. Bez wątpienia którąś wersję musicie wybrać. Podałam do nich sos z pieczarek i naprawdę fajnie wszystko smakowało. Zatem – do roboty najdrożsi!

placki z batatów

Placki z batatów z sosem pieczarkowym

Przyrządzenie:

Obierz bataty, cebule szalotki i czosnek. Zetrzyj wszystko na grubej tarce. Ja zrobiłam to w malakserze. Dodaj obie mąki, jajka, serek kozi. Całość dopraw solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj.

Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż pieczarki, dolej sos sojowy i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryj patelnię i duś pieczarki.

Na blasze z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje dość płaskich placków. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz, aż się zrumienią. Dość długo to trwa. Moje piekły się 25 minut. Możesz je także usmażyć z dwóch stron, a potem odsączyć na ręczniku papierowym. Takie są chyba smaczniejsze 😉 Na pewno szybciej się je przygotowuje.

placki z batatów

placki z batatów

Do pieczarek na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zdejmij patelnię z ognia i wlej jogurt. Dokładnie wymieszaj.

Placki z batatów podawaj z sosem z pieczarek.

Smacznego

placki z batatów



Frytki belgijskie

Frytki belgijskie cechuje to, że są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Jak je przygotować? Niezwykle łatwo, choć trzeba trzymać się pewnych zasad. Po pierwsze – ziemniaki moczymy przez około 15 minut w przegotowanej wodzie z cukrem. To on powoduje, że frytki po usmażeniu są chrupiące. Podsumowanie Przepis naFrytki belgijskie […]

Zejdź na ziemię – ziemniaczany wyjazd z Europlant i Chopin Vodka

Już prawie trzy tygodnie minęły od blogersko – dziennikarskiego wyjazdu do Krzeska, do gorzelni Chopin Vodka. Organizatorami byli Krzysztof Korolewicz Europlant, Chopin Vodka Distillery oraz Monika Kucia – Siała Baba Mak.



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot