Placki pieczarkowe

7 Wrz 2017

Zostałam niedawno zaproszona do wzięcia udziału w bardzo ciekawym zadaniu. Otóż razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) oraz Jolą (Przepisy Joli) miałyśmy uczestniczyć w wywiadzie, wymienić nasze doświadczenia i podzielić się wiedzą na temat pieczarek. Zadaniem było także przygotowanie przez każdą z nas przepisu z wykorzystaniem tego popularnego w Polsce grzyba. Przygotowałam placki pieczarkowe – niezwykle szybkie i proste w wykonaniu danie, a obłędnie pyszne. Przepis przedstawiam Wam w tym wpisie.

Przed spotkaniem z dziewczynami byłam pewna, że o pieczarkach wiem wszystko. Przyznaję np., że jak większość chyba osób, myślałam, że nie posiadają za wiele wartości odżywczych. Czy wiedzieliście, że pieczarki są źródłem selenu, potasu, miedzi, zawierają jod i błonnik? I to jeszcze nie wszystko. Mają witaminy A, B (w tym kwas foliowy), D i E. Zawierają także białko, dobrze przyswajalne węglowodany i tłuszcze (w tym korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Pieczarki wspomagają odchudzanie, bo hamują wchłanianie tłuszczów. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe, ze względu na zawartość substancji hamujących enzymy odpowiedzialnych za rozwój komórek nowotworowych. Te niedocenione grzyby obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi i ze względu na zawartość selenu, wzmacniają odporność organizmu.

Mam nadzieję, że ten wpis zachęcił Was do jeszcze częstszego jedzenia pieczarek. Zacznijcie zatem od przepisu poniżej.

placki pieczarkowe

Placki pieczarkowe z kolendrą

Placki pieczarkowe z kolendrą

Przyrządzenie:

Pieczarki obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, posiekaną kolendrę, mąkę, sól, pieprz i paprykę chili do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Łyżką nakładaj porcję masy pieczarkowej i rozłóż delikatnie na patelni. Smaż placki z dwóch stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Placki z pieczarek pysznie smakują gorące jak i ostygnięte.

Smacznego

placki pieczarkowe

Placki z pieczarek z kolendrą

placki pieczarkowe

Placki z pieczarek z kolendrą

*wpis powstał we współpracy z firmą Wokas

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Placki pieczarkowe
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Szkółka Owocowa w Bończy i boskie racuchy

Ostatni dzień zwiedzania Wareckiego Szlaku Jabłkowego był totalnie wyjątkowy. Powodem była Szkółka Owocowa w Bończy i jej gospodynie. Jak przypominam sobie wspólnie spędzone chwile to uśmiecham się sama do siebie. Wszystko opiszę Wam w tym poście, a na końcu perełka – przepis na najpyszniejsze racuchy autorstwa Pani Małgorzaty Czerwińskiej – jednej z seniorek z klubu […]

Kukurydziane placki z cukinii

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo i bardzo często przyrządzam z nią placki w przeróżnych kombinacjach. Tym razem po raz kolejny nie chciałam używać mąki pszennej i przygotowałam placuszki bezglutenowe. Kukurydziane placki z cukinii, które prezentuję Wam w tym wpisie są delikatne i puszyste dzięki kefirowi, który jest jednym ze składników ciasta. Placuszki doprawiłam także dużą […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot