Placki pieczarkowe

Zostałam niedawno zaproszona do wzięcia udziału w bardzo ciekawym zadaniu. Otóż razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) oraz Jolą (Przepisy Joli) miałyśmy uczestniczyć w wywiadzie, wymienić nasze doświadczenia i podzielić się wiedzą na temat pieczarek. Zadaniem było także przygotowanie przez każdą z nas przepisu z wykorzystaniem tego popularnego w Polsce grzyba. Przygotowałam placki pieczarkowe – niezwykle szybkie i proste w wykonaniu danie, a obłędnie pyszne. Przepis przedstawiam Wam w tym wpisie.

Przed spotkaniem z dziewczynami byłam pewna, że o pieczarkach wiem wszystko. Przyznaję np., że jak większość chyba osób, myślałam, że nie posiadają za wiele wartości odżywczych. Czy wiedzieliście, że pieczarki są źródłem selenu, potasu, miedzi, zawierają jod i błonnik? I to jeszcze nie wszystko. Mają witaminy A, B (w tym kwas foliowy), D i E. Zawierają także białko, dobrze przyswajalne węglowodany i tłuszcze (w tym korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Pieczarki wspomagają odchudzanie, bo hamują wchłanianie tłuszczów. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe, ze względu na zawartość substancji hamujących enzymy odpowiedzialnych za rozwój komórek nowotworowych. Te niedocenione grzyby obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi i ze względu na zawartość selenu, wzmacniają odporność organizmu.

Mam nadzieję, że ten wpis zachęcił Was do jeszcze częstszego jedzenia pieczarek. Zacznijcie zatem od przepisu poniżej.

placki pieczarkowe
Placki pieczarkowe z kolendrą

Placki pieczarkowe z kolendrą

Przyrządzenie:

Pieczarki obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, posiekaną kolendrę, mąkę, sól, pieprz i paprykę chili do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Łyżką nakładaj porcję masy pieczarkowej i rozłóż delikatnie na patelni. Smaż placki z dwóch stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Placki z pieczarek pysznie smakują gorące jak i ostygnięte.

Smacznego

placki pieczarkowe
Placki z pieczarek z kolendrą
placki pieczarkowe
Placki z pieczarek z kolendrą

*wpis powstał we współpracy z firmą Wokas