Pizza z mąki z ciecierzycy

20 Lip 2015

Pizza z mąki z ciecierzycy jest moim ostatnim odkryciem. Wcześniej nie pomyślałam o tym, że z tej mąki da się przygotować ciasto na pizzę. A można i jest bardzo pyszna. Dodałam dużo ziół i jej smak wyszedł super. Dodatki możecie oczywiście wykorzystać jakie tylko chcecie. Ja postawiłam na świeże warzywa i szynkę parmeńską. Nie przygotowałam tradycyjnego sosu pomidorowego, a położyłam dużo pysznych dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę. Pizza z mąki z ciecierzycy naprawdę daje radę.

pizza z mąki z ciecierzycy

Pizza z mąki z ciecierzycy

Przyrządzenie:

Do mąki z ciecierzycy dodaj posiekane zioła i sól.

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia.

Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej (nie wrzącej) wody.

Do mąki dolej rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszaj. Możesz zrobić to mikserem. Mieszając, dolewaj stopniowo rozpuszczone masło, resztę wody i oliwę z oliwek.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować i ciasto wyrośnie.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Blachę do pieczenia wysmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto na papier i wyrównaj powierzchnię drewnianą łyżką.

pizza z mąki z ciecierzycy

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz, aż się lekko zarumieni. Około 15 minut.

Umyj cukinię i pokrój w paseczki. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Zarumienione ciasto wyjmij z piekarnika. Połóż pomidory, cebulę, czosnek, plasterki szynki parmeńskiej, liście szpinaku i pokrusz ser feta na górze. Skrop całość oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Piecz, aż warzywa się zarumienią.

pizza z mąki z ciecierzycy

Na gotową pizzę połóż rukolę, skrop całość oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

pizza z mąki z ciecierzycy

pizza z mąki z ciecierzycy

pizza z mąki z ciecierzycy

pizza z mąki z ciecierzycy



Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Chrupiące bagietki jak w hiszpańskich tapas barach

Hiszpanię kocham za klimat, krajobraz, ludzi, język, wino i oczywiście jedzenie! Zazdroszczę Hiszpanom codziennego dostępu do świeżych ryb i owoców morza, uwielbiam ich sery, szynki i kiełbasę. Paellę, tapasy i tortillę. Na śniadanie wybieram się zawsze do kawiarni na cudowną bagietkę z hiszpańską szynką i kawę. Nic więcej nie potrzeba. Ich pieczywo ma tak wyjątkowy smak, że […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot