20 lis 2017
Jakże pyszne są pierogi z gęsiną! Nie da się ukryć, że musimy uzbroić się w cierpliwość, żeby móc się nimi delektować, ponieważ samo pieczenie udek gęsi trwa ponad 4 godziny. Uwierzcie mi jednak, że bardzo warto. Do farszu możecie dodać więcej chrzanu, podałam taką ilość, bo te pierogi robiłam także dla moich dzieci. Gdyby były ostrzejsze mogłyby ich nie zjeść. Myślę też, że przygotujcie się od razu na przyrządzenie co najmniej podwójnej porcji, 40 pierogów to zdecydowanie za mało. Moje zniknęły zbyt szybko i bardzo za nimi tęsknię. Mamy czas na gęsinę, zatem zabierajmy się do roboty!
Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny
Udka gęsi natrzyj suszonym tymiankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż umytymi, obranymi i pokrojonymi w plastry gruszkami. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni z funkcją grzania góra – dół. Piecz przez 2 godziny. Po tym czasie przewróć udka na drugą stronę i piecz przez kolejne 2 godziny pod przykryciem. Na koniec zwiększ temperaturę grzania do 230 stopni, otwórz naczynie, nóżki połóż skórą do góry i piecz przez kilka minut, aż skóra gęsi się zrumieni. Tłuszcz z gęsi zlej do słoika (przyda się przy innej okazji do smażenia), a mięso odłóż do ostygnięcia.
Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle klarowanym, aż będzie rumiana. Odstaw do ostygnięcia.
Wystudzone mięso z gęsi oddziel od kości razem z chrupiącą skórą. Dodaj także cebulkę i wszystko zmiel w maszynce do mięsa.
Do mięsa z cebulką dodaj serek mascarpone, chrzan, sól i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcje farszu i lep pierogi. Układaj na desce oprószonej mąką. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Pierogi z gęsiną
Na patelni podgrzej żurawinę ze słoika razem ze śmietanką. Pierogi podawaj gorące z sosem z żurawiny.
Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny
Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny
Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny
Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]