Pierogi z gęsiną

20 Lis 2017

Jakże pyszne są pierogi z gęsiną! Nie da się ukryć, że musimy uzbroić się w cierpliwość, żeby móc się nimi delektować, ponieważ samo pieczenie udek gęsi trwa ponad 4 godziny. Uwierzcie mi jednak, że bardzo warto. Do farszu możecie dodać więcej chrzanu, podałam taką ilość, bo te pierogi robiłam także dla moich dzieci. Gdyby były ostrzejsze mogłyby ich nie zjeść. Myślę też, że przygotujcie się od razu na przyrządzenie co najmniej podwójnej porcji, 40 pierogów to zdecydowanie za mało. Moje zniknęły zbyt szybko i bardzo za nimi tęsknię. Mamy czas na gęsinę, zatem zabierajmy się do roboty!

pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny

Pierogi z gęsiną pieczoną i sosem z żurawiny

Przyrządzenie:

Udka gęsi natrzyj suszonym tymiankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż umytymi, obranymi i pokrojonymi w plastry gruszkami. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni z funkcją grzania góra – dół. Piecz przez 2 godziny. Po tym czasie przewróć udka na drugą stronę i piecz przez kolejne 2 godziny pod przykryciem. Na koniec zwiększ temperaturę grzania do 230 stopni, otwórz naczynie, nóżki połóż skórą do góry i piecz przez kilka minut, aż skóra gęsi się zrumieni. Tłuszcz z gęsi zlej do słoika (przyda się przy innej okazji do smażenia), a mięso odłóż do ostygnięcia.

Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle klarowanym, aż będzie rumiana. Odstaw do ostygnięcia.

Wystudzone mięso z gęsi oddziel od kości razem z chrupiącą skórą. Dodaj także cebulkę i wszystko zmiel w maszynce do mięsa.

Do mięsa z cebulką dodaj serek mascarpone, chrzan, sól i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcje farszu i lep pierogi. Układaj na desce oprószonej mąką. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną

Na patelni podgrzej żurawinę ze słoika razem ze śmietanką. Pierogi podawaj gorące z sosem z żurawiny.

Smacznego

pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny

pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny

pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny

pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pierogi z gęsiną
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]