Pieczony okoń

Uwielbiam ryby, smakuje mi chyba każda. Lubię je też przyrządzać, bo szybko i łatwo się je przygotowuje. Podam przepis na pieczoną rybę – dzisiaj był to pieczony okoń morski, ale może to być również pstrąg, dorsz lub inna podobna do nich biała ryba. Bardzo proste wykonanie.

pieczony okoń
Pieczony okoń z pesto, ziemniakami i pomidorkami

Pieczony okoń

Przyrządzenie:

Składniki marynaty zmiksuj razem w blenderze. Wypatroszoą rybę natnij grubo, nafaszeruj marynatą w miejscach nacięcia oraz w środku. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ziemniaki oczyść i podgotuj. Po wystygnięciu pokrój w plastry i ułóż na skropionej oliwą, formie do pieczenia. Połóż rybę. Posyp kilkoma pomidorkami koktajlowymi oraz czarnymi oliwkami. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Polej delikatnie oliwą z oliwek.
pieczony okoń
Okoń z pesto, pomidorkami koktajlowymi, ziemniakami i oliwkami
Przykryj naczynie folią aluminiową.
Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 200C. Piecz 30 minut. Podawaj ze schłodzonym białym winem.

Smacznego