Pieczony dorsz z sosem holenderskim

21 Mar 2014

Podczas wtorkowych warsztatów, organizowanych przez markę Kikkoman oraz Tabasco, w których miałam zaszczyt brać udział, przygotowywaliśmy mnóstwo samych pyszności. Jak zawsze zresztą, gdy prowadzącym jest Grzegorz Łapanowski.O warsztatach napiszę Wam więcej w innym poście. Nie mogłam się jednak doczekać smaku dorsza – totalnie “rozwalił” moje podniebienie i musiałam jak najszybciej przyrządzić go w domu. Jest przecudownie pyszny! Przepis oczywiście Grzesia Łapanowskiego. Koniecznie spróbujcie! Pieczony dorsz w sosie holenderskim wymiata.

pieczony dorsz

Pieczony dorsz z sosem holenderskim

Przyrządzenie:
Jajka wyjmij z lodówki żeby  nabrały temperatury pokojowej.  Oddziel białka, żółtka i ubij rózgą na puszystą pianę. Powoli dodawaj do masy sok z cytryny (możesz to zrobić na parze), cały czas ubijaj, stopniowo dolewaj rozpuszczone, gorące masło. Dopraw solą i pieprzem. Dla nadania ostrości dodaj kilka kropel TABASCO®. Sos powinien być gęsty i konsystencją przypominać majonez.
Warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój na równej wielkości kawałki (plastry lub paski). Zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odsącz i osusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa. Po chwili smażenia, dodaj miód  i trochę sosu sojowego. Duś jeszcze kilka minut, następnie doprawiamy do smaku pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Garlic.
Filety z dorsza opłucz i osusz, podziel na porcje i przypraw solą. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni.
Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj  na  grubych oczkach tarki i smaż kilka minut w głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoto.  Odsączone ziemniaki,  ułóż obok  dorsza polanego gęstym sosem holenderskim. Podawaj z duszonymi w maśle warzywami.

Smacznego!:)

pieczony dorsz
pieczony dorsz
pieczony dorsz
pieczony dorsz


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]