Pieczony dorsz z sosem holenderskim

21 Mar 2014

Podczas wtorkowych warsztatów, organizowanych przez markę Kikkoman oraz Tabasco, w których miałam zaszczyt brać udział, przygotowywaliśmy mnóstwo samych pyszności. Jak zawsze zresztą, gdy prowadzącym jest Grzegorz Łapanowski.O warsztatach napiszę Wam więcej w innym poście. Nie mogłam się jednak doczekać smaku dorsza – totalnie “rozwalił” moje podniebienie i musiałam jak najszybciej przyrządzić go w domu. Jest przecudownie pyszny! Przepis oczywiście Grzesia Łapanowskiego. Koniecznie spróbujcie! Pieczony dorsz w sosie holenderskim wymiata.

pieczony dorsz

Pieczony dorsz z sosem holenderskim

Przyrządzenie:
Jajka wyjmij z lodówki żeby  nabrały temperatury pokojowej.  Oddziel białka, żółtka i ubij rózgą na puszystą pianę. Powoli dodawaj do masy sok z cytryny (możesz to zrobić na parze), cały czas ubijaj, stopniowo dolewaj rozpuszczone, gorące masło. Dopraw solą i pieprzem. Dla nadania ostrości dodaj kilka kropel TABASCO®. Sos powinien być gęsty i konsystencją przypominać majonez.
Warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój na równej wielkości kawałki (plastry lub paski). Zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odsącz i osusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa. Po chwili smażenia, dodaj miód  i trochę sosu sojowego. Duś jeszcze kilka minut, następnie doprawiamy do smaku pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Garlic.
Filety z dorsza opłucz i osusz, podziel na porcje i przypraw solą. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni.
Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj  na  grubych oczkach tarki i smaż kilka minut w głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoto.  Odsączone ziemniaki,  ułóż obok  dorsza polanego gęstym sosem holenderskim. Podawaj z duszonymi w maśle warzywami.

Smacznego!:)

pieczony dorsz
pieczony dorsz
pieczony dorsz
pieczony dorsz


Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]