Pęczak z bobem, jarmużem i małżami

16 Lip 2015

Bób jest ostatnio chyba w każdym moim przepisie. Korzystam z tego, że jest i jem go w ogromnych ilościach. Tym razem proponuję kaszę pęczak z bobem, jarmużem, grillowanymi małżami i czosnkiem. Wybrałam małże gotowe grillowane w zalewie. Są idealne, gdy trzeba przygotować danie szybkie. Możesz oczywiście dodać świeże, ale będzie więcej przy nich pracy.

pęczak z bobem

Pęczak z bobem, jarmużem i małżami

Przyrządzenie:

Kaszę pęczak ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu i odcedź. Odstaw.

Bób ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, po ostudzeniu obierz ze skórek.

Liście jarmużu umyj zimną wodą, odrzuć twarde części i porwij liście na mniejsze kawałki.

Czosnek posiekaj.

Małże odcedź z zalewy na durszlaku.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wrzuć czosnek i po chwili jarmuż. Smaż około 3 minuty.

Dodaj kaszę pęczak. Wymieszaj. Smaż kolejne 3 minuty.

Dodaj małże i bób. Dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj i podgrzej.

Pęczak z bobem podawaj od razu.

Smacznego

pęczak z bobem

pęczak z bobem





This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot