Pasta e fagioli – włoska zupa

Pasta e fagioli to popularna we Włoszech, szczególnie nad Tybrem, pożywna zupa z makaronem i fasolą. Widziałam jej różne wersje. Stałe składniki to na pewno makaron, fasola, cebula, czosnek i seler naciowy. W zależności od regionu włoskiego dodaje się do niej inne dodatki. Mogą to być pomidory świeże lub przecier pomidorowy, boczek lub szynka i przeróżne zioła. Do pasta e fagioli używa się makaronu ditaloni. Nie miałam takiego w domu i użyłam chiferi rigati, czyli po prostu makaronu kolanka. Zupa jest obłędnie pyszna, naprawdę nie przesadzam. Idealna na jesienno – zimowe dni. Pamiętajcie, że należy przygotować jej tyle, aby na pewno została zjedzona od razu. W innym wypadku makaron spęcznieje w zupie, będzie miękki i niedobry. U mnie nie było tego problemu. Rodzina Czosnków na czele z juniorami pochłonęła cały gar w mgnieniu oka.

pasta e fagioli
Pasta e fagioli

Pasta e fagioli – pyszna i pożywna zupa włoska

Przyrządzenie:

W dużym garnku rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotki, dodaj seler naciowy, marchew, papryczkę chili i czosnek. Smaż około 8 minut mieszając. Dodaj pomidory, botwinkę i skórkę z parmezanu. Zalej całość 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia, posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem, zamknij garnek, zmniejsz ogień i gotuj zupę 80 minut. Jeśli masz fasolę suchą, dodaj ją także od razu do garnka.

Po tym czasie boczek usmaż na suchej patelni, odsącz z tłuszczu i dodaj do zupy. Połowę fasoli wyjmij z garnka, zmiksuj na puree i z powrotem dodaj do zupy. Jeśli masz fasolę z puszki – połowę z niej zmiksuj, a drugą połowę dodaj do garnka.

Wrzuć makaron i gotuj w zupie, aby był al dente. Dodaj bazylię. Wymieszaj dokładnie i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.

Gotową pasta e fagioli nałóż na talerze i posyp z wierzchu świeżo startym serem parmezan.

Smacznego

pasta e fagioli
Pożywna zupa włoska z makaronem i fasolą
pasta e fagioli
Pożywna zupa włoska z makaronem i fasolą