Papryki faszerowane

16 Kwi 2013

To jeden z moich najbardziej ulubionych i chyba najpyszniejszych przepisów. Składniki są super zdrowe, a pasta pomidorowa idealnie się z nimi komponuje. Moja rodzina za nimi przepada. Nie ukrywam, że wymagają trochę pracy, ale warto, bo są wyjątkowe. Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną.

papryki faszerowane

Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną

Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną

Przygotowanie:
Składniki sosu zmiksuj razem, krótko.
Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie.
Zmielone mięso wołowe dopraw solą i pieprzem i usmaż na oliwie z oliwek. Gdy będzie gotowe, dodaj pomidory z puszki, chwilę gotuj i wrzuć do dużego garnka, w którym będziesz mieszać składniki na farsz.
Na patelnię po mięsie wrzuć posiekaną cebulę, po chwili dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem i smaż razem aż pieczarki lekko zbrązowieją. Dodaj do garnka.
Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmaż na kolejnej małej porcji oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię, dynię i szpinak. Dopraw i duś razem chwilę. Również dodaj do garnka z farszem.
Pokrojoną w kostkę fetę, posiekaną natkę pietruszki i orzechy wrzuć do farszu. Wszystko dobrze zamieszaj, dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
Papryki umyj. Odetnij “czapeczki” i pozbądź się gniazd z ogonkami.
Nadziewaj papryki powstałym farszem i przykryj “czapeczkami”. Lekko spryskaj papryki oliwą z oliwek.
Papryki wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz około 50 minut, aż będą miękkie.
Podawaj z pastą pomidorową.

Smacznego

papryki faszerowane

Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną

papryki faszerowane

Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną

papryki faszerowane

Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Papryki faszerowane
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas


Gołąbki ze szpinakiem

Czy Twoja rodzina tak jak moja uwielbia gołąbki? Wszyscy zawsze zajadamy się ze smakiem jak są na obiad. Pyszne tradycyjne przygotowuje mój tata i moja babcia. Kilka razy przyrządzałam w różnych kombinacjach, z różnymi składnikami. Tym razem pomyślałam, że zrobię gołąbki ze szpinakiem, kaszą orkiszową, mięsem wołowym i kurkami. Podałam je zawinięte w liście kapusty […]

Zupa z pieczonej papryki z soczewicą

Zupa z pieczonej papryki to bardzo pożywna i zdrowa propozycja na obiad. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Oprócz czerwonej pieczonej papryki drugim głównym składnikiem jest czerwona soczewica. Razem z pomidorami i sokiem z limonki tworzą pyszną i bogatą w smaku zupę. Całość idealnie smakuje z kaszą jęczmienną, chipsami z jarmużu, prażonymi pestkami słonecznika i kleksem […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot