Otwarte ravioli z krewetkami

30 Lip 2014

Makarony i owoce morza to moje najukochańsze smakołyki. Otwarte ravioli, które Wam dzisiaj proponuję to naprawdę szybkie i łatwe danie. Gdy macie mniej czasu (i czasem chęci) na ugniatanie ciasta samemu, można je przygotować z gotowych płatów makaronu lasagne. Ja dzisiaj użyłam włoskiego szpinakowego, oczywiście z mąki z pszenicy durum.
Do tego dania super smakują uprażone orzeszki pinii. Całość jest powalająca.

otwarte ravioli

Otwarte ravioli z krewetkami i szpinakiem

Przyrządzenie:
Krewetki posiekaj. Szpinak umyj i osusz.
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż szalotkę. Dodaj krewetki i czosnek. Po 2 minutach liście szpinaku. Dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smaż aż szpinak zwiędnie. Dodaj pokruszoną gorgonzolę i mieszaj, aż się rozpuści.
Płaty makaronu lasagne ugotuj w osolonej wodzie. Możesz dolać odrobinę oleju, aby się ze sobą nie posklejały.
Gotowe lasagne wyjmij łyżką cedzakową i podziel każdy z nich na pół.
Nałóż na talerz jedną część płata, połóż porcję farszu i na to drugą część makaronu. Całość polej sosem powstałym na patelni. Otwarte ravioli posyp orzeszkami pinii, świeżo startym parmezanem i zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj od razu. To jest mała porcja. Ja zjadłam takich 3 🙂
Smacznego
otwarte ravioli
otwarte ravioli
otwarte ravioli
otwarte ravioli


Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot