Okrągłe ravioli z pysznymi dodatkami

12 Sie 2014

Nie od dzisiaj wiadomo, że czosnkowa rodzina kocha makarony!
Odkrywam przed Wami naszą kolejną tajemnicę – uwielbiamy także Kabanoski. Mam nadzieję, że znacie już te od Henryka Kani? Jeśli nie to koniecznie musicie ich spróbować. Jest 6 smaków – wszystkie pyszne: classic, o smaku bekonu, paprykowe, orzechowe, z kurczakiem i z wołowiną. Są idealne na przekąskę. W naszym domu bywa tak, że zjadamy ponad 4 opakowania dziennie. Moje Czosnki się nimi zajadają, a ja z przyjemnością daję im Kabanoski, bo nie zawierają glutaminianu sodu i są po prostu pyszne. Uwielbiamy makarony i Kabanoski, dlatego postanowiłam połączyć ze sobą nasze ulubione smakołyki i stworzyć jakieś wypasione danie. I co tu kryć – udało się. Okrągłe ravioli wyszły obłędne.

okrągłe ravioli

Aaa i jeszcze moje Czosnki pożerające Kabanoski.

Okrągłe ravioli z pysznymi dodatkami

Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto na makaron.
Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem . Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.
Botwinkę z buraczkami umyj. Buraczki ugotuj w osolonej wodzie (nie wylewaj wody). Po wystygnięciu obierz i pokrój w kostkę. Botwinkę posiekaj.
Kabanoski z orzechami pokrój na małe kawałki – ok. 1 cm. Rozgrzej patelnię i dodaj Kabanoski. Smaż, aż wytopi się z nich tłuszcz. Dodaj szalotkę i smaż 3 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Przełóż do miski.
Po wystygnięciu Kabanosków dodaj do nich buraczki i serek kozi. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na tłuszczu po Kabanoskach podsmaż botwinkę. Podlej ją wodą z buraczków i sokiem z cytryny i duś do miękkości. Dodaj śmietanę, sól i pieprz.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu.
Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.
Gotuj pierożki w osolonej wodzie około 3 – 4 minuty.
Podawaj polane sosem z botwinki i posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!:)

okrągłe ravioli
okrągłe ravioli
okrągłe ravioli


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]