Ogród i gotowanie – 2 i 3 spotkanie w Pałacu Króla Jana III w Wilanowie “Smaki Wisły. Cztery Pory Roku”

29 Cze 2017

Po udanym pierwszym spotkaniu w Villa Intrata w Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, w ramach projektu “Smaki Wisły. Cztery Pory Roku”, odbyły się dwa kolejne. Razem z blogerami, dziennikarzami i szefami kuchni zdobywaliśmy wiedzę od ekspertów i odkrywaliśmy nowe smaki z szefem Maciejem Nowickim. Wiedza, ogród i gotowanie – tak po krótce można streścić ostatnie dwa spotkania w Pałacu. Zapraszam na relację oraz obszerną relację zdjęciową z tych wyjątkowych chwil.

Ogród i gotowanie – 2 i 3 spotkanie w Pałacu Króla Jana III w Wilanowie “Smaki Wisły. Cztery Pory Roku”

ogród i gotowanie

Pierwsze prace w “naszym” ogrodzie w Pałacu

Drugie spotkanie i praca w ogrodzie

Drugie spotkanie w ramach projektu “Smaki Wisły. Cztery Pory Roku” odbyło się 12 maja. Na blogerów, dziennikarzy kulinarnych i szefów kuchni czekało mnóstwo pracy. Mieliśmy za zadanie posadzić warzywa w ogrodzie, który udostępnił dla nas Pałac. To było niesamowite! Wszyscy z ochotą wyruszyli do siania i sadzenia, nikt się nie wymigiwał od pracy, a wręcz przeciwnie. W mig przygotowaliśmy cały ogród. Sadzonki dostaliśmy od firmy Primavega, która jest partnerem Pałacu w Wilanowie. Wysłuchaliśmy także wykładu “Allelopatia i naturalne metody ochrony roślin” Pawła Szymczaka, który na co dzień pracuje z Primavegą.

ogród i gotowanie

Sadzonki od Primavega

ogród i gotowanie

Nasiona

ogród i gotowanie

Zasłuchani uczestnicy spotkania

ogród i gotowanie

Kierownik Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Paweł Szymczak z Primavega

ogród i gotowanie

Ruszamy do pracy

ogród i gotowanie

Narzędzia

ogród i gotowanie

Wszyscy dzielnie pracują

ogród i gotowanie

Siejemy i sadzimy

ogród i gotowanie

Najlepsza ekipa – “Ogród i gotowanie”

ogród i gotowanie

Dyskusje przy pracy – “Ogród i gotowanie”

ogród i gotowanie

Pracusie

ogród i gotowanie

Blogiery – “Ogród i gotowanie”

ogród i gotowanie

Tyle śmiechu przy szparagach

ogród i gotowanie

Primavega

ogród i gotowanie

Ekipa z drugiego spotkania “Smaki Wisły. Cztery Pory Roku”

Warsztaty kulinarne „Ryby, raki i szparagi”

Po pracy w ogrodzie kucharze Villa Intrata poczęstowali nas zupą, którą dla nas przygotowali (przepyszna), a następnie zaczęliśmy warsztaty kulinarne z Maciejem Nowickim „Ryby, raki i szparagi”. Jak zawsze z Maciejem, przygotowywaliśmy niecodzienne dania historyczne. Szefowie mieli jeszcze trudniejsze zadanie – mieli zinterpretować polskie przepisy z XVII wieku. Spójrzcie jak nam się gotowało, co mieliśmy przyrządzić i jak nam się to udało.

ogród i gotowanie

Menu “Smaki Wisły. Cztery Pory Roku” 12.05.2017

ogród i gotowanie

Receptury dla kucharzy

ogród i gotowanie

Kucharze wąchają i kombinują 🙂

ogród i gotowanie

Norbert Sokołowski podpowiada uczestnikom w gotowaniu

ogród i gotowanie

Maciej Nowicki i blogerzy

ogród i gotowanie

Norbert Sokołowski i jego rady

ogród i gotowanie

Fota z Asią <3

ogród i gotowanie

Dobrzy ludzie

ogród i gotowanie

Dobre selfie musi być

ogród i gotowanie

Potaż szparagowy z gwoździkami i serem

ogród i gotowanie

Kasza z raków “Mody bardzo dobrej…”

Szczupak z musztardą, ślimakami i szparagiem

ogród i gotowanie

Szparagi groszkowane M. Marciszewskiej z rakami i rybą wędzoną

ogród i gotowanie

Interpretacja dania przez kucharzy

ogród i gotowanie

Interpretacja dania przez kucharzy

„Historia ziemniaczanej bulwy” – spotkanie 21.06

Na początek trzeciego spotkania w ramach projektu “Smaki Wisły. Cztery Pory Roku” ruszyliśmy do “naszego” ogrodu, aby zebrać pierwsze plony. To niesamowite jak pięknie nam wszystko urosło! Gościem spotkania był Jarek Stawiszyński z firmy Europlant, który opowiedział nam o historii ziemniaka w Polsce oraz o odmianach i typach ziemniaków. O nich możecie przeczytać w tym wpisie.

ogród i gotowanie

Uczestnicy w ogrodzie

ogród i gotowanie

Z Julitą i kierownikiem Pałacu

ogród i gotowanie

w ogrodzie

ogród i gotowanie

Z Piotrem Zwierzchowskim, bez którego nasz projekt by się nie udał

ogród i gotowanie

Taka rzodkiewka wyrosła!

ogród i gotowanie

Zbieramy plony

ogród i gotowanie

Praca wre

ogród i gotowanie

Robert skrada się po sałatę 😉

ogród i gotowanie

Zbieramy i wyrywamy chwasty

ogród i gotowanie

Piona z Asią <3

Warsztaty „Staropolski surwiwal czy wiślane frykasy?”

Po pracach ogrodowych nastąpił czas na gotowanie. Pod okiem Macieja Nowickiego uczestnicy spotkania przygotowywali potrawy w ramach warsztatu „Staropolski surwiwal czy wiślane frykasy?”.

Menu warsztatów

Chłodnik na bazie wody z ogórków kiszonych

400 ml wody z ogórków kiszonych
1 ogórek
5 rzodkiewek
10 szparagów zielonych
100 ml śmietany kwaśnej
Pieprz
Cukier

Szparagi gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie ok. 2 minuty, po czym studzimy. Ogórka i rzodkiewki trzemy na tarce o średnich oczkach. Wystudzone szparagi tniemy na 1 cm fragmenty. Ogórek, rzodkiewki oraz szparagi łączymy z wodą z ogórków kiszonych, nakładamy na talerze. Serwujemy z paroma listkami mięty i kleksem śmietany oprószonej delikatnie świeżo zmielonym pieprzem.

Polewka ze szczawiu z jajem w koszulce

800 g szczawiu
800 ml bulionu
4 jajka
50 g masła
30 g mąki owsianej
100 ml śmietany
Sól, pieprz
Cukier

Szczaw drobno posiekamy i podduszamy na maśle. Zalewamy bulionem, zagęszczamy mąką owsianą rozrobioną ze śmietaną. Słoninę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Rozbijamy jajko do miseczki tak, aby żółtko się nie rozlało. Wlewamy jajko na gotującą się wodę z octem. Gotujemy około 3 minut, aż zetnie się całe białko. Wyciągamy jajko z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Powtarzamy czynności z pozostałymi jajkami. Zupę wlewamy do talerza. Podajemy z jajkiem w koszulce, słoniną i pesto z czosnku niedźwiedziego.

Potrawa z poziomkami z kwiatem pokrzywy

500 g piersi z indyka
500 g poziomek/truskawek
200 ml bulion
30 g rodzynek
10 g kwiatu pokrzywy
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
Gałązka świeżego tymianku
Imbir świeży
Limonka
Ocet
Miód
Sól, pieprz

Pierś z indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju 
z tymiankiem, imbirem, limonką, czosnkiem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone truskawki i zalewamy bulionem. Redukujemy do 1/3 objętości. Sos miksujemy i przecieramy przez sito. Mięso łączymy z sosem, dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy kwiatu pokrzywy. Doprawiamy do smaku octem, miodem, solą i pieprzem.

Baldachy bzowe w cieście cydrowym

Kilka baldachów czarnego bzu
100 g mąki
1 jajko
50 ml cydru
50 ml wody gazowanej
Szczypta soli

Wlewamy do naczynia cydr i wodę, wbijamy jajko, dodajemy sól i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta. Odstawiamy je na około 30 minut. Na patelni podgrzewamy olej do smażenia, baldachy kwiatów łapiemy za łodyżki, obtaczamy w cieście i smażymy. Gdy staną się złociste, kładziemy je na pergaminie, aby pozbyć się tłuszczu.

Konfekt lawendowy

25 g cukru
Łyżka soku z cytryny
10 g kwiatu lawendy

Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy soku z cytryny i nieco wody w miarę potrzeby. Pod koniec smażenia dodajemy kwiaty lawendy.

Była też sałatka z ziemniaków i spontaniczne dania szefów kuchni – ceviche z suma i potrawka z sandacza.

ogród i gotowanie

Maciej Nowicki w swoim żywiole

ogród i gotowanie

Warsztaty, a ja z herbatą 😀

ogród i gotowanie

Ziemniaczana sałatka

ogród i gotowanie

Jarek Stawiszyński z ziemniakami, rzecz jasna 😉

ogród i gotowanie

Dziewczęta przy pracy

ogród i gotowanie

Dobry duet w kuchni

ogród i gotowanie

Gotowanie

ogród i gotowanie

Piękny widok

ogród i gotowanie

Gotowanie w toku

ogród i gotowanie

Najważniejsza jest dobra zabawa!

ogród i gotowanie

Chłodnik na bazie wody z ogórków kiszonych

ogród i gotowanie

Ceviche z suma

ogród i gotowanie

Polewka ze szczawiu z jajem w koszulce

ogród i gotowanie

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

ogród i gotowanie

Potrawka z sandacza

ogród i gotowanie

Modelka i potrawa z poziomkami z kwiatem pokrzywy

ogród i gotowanie

Druga modelka i baldachy bzowe w cieście cydrowym

ogród i gotowanie

Potrawa z poziomkami z kwiatem pokrzywy

ogród i gotowanie

Baldachy bzowe w cieście cydrowym

Następne spotkanie w Pałacu odbędzie się 8 września. Są jeszcze wolne miejsca, zatem zapraszam do kontaktu blogerów kulinarnych, dziennikarzy i szefów kuchni.

*wszystkie zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Michała Falkiewicza FotoMajk





This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot