Makrela w sosie z warzywami

24 Cze 2021

W upalne dni chyba każdy woli jeść dania lekkie. Ja na pewno tak. Nie lubię też wtedy stać długo przy gorącej patelni czy piekarniku. Dlatego też mój nowy przepis na rybę jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego nie należy do potraw ciężkich. Smakiem przypomina mi wakacje. Chyba tak już mam, że w ciepłe dni gotuję myśląc o urlopie. Makrela w sosie z warzywami to kolejna propozycja przepisu w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Oczywiście makrela bałtycka jest niezwykle rzadko spotykana o tej porze roku. Nie jest gatunkiem stricte bałtyckim, a wchodzącym do Bałtyku przez cieśniny duńskie i czasami dość daleko się zapuszczający. Odławia się go głównie przy okazji przyłowu śledzia. Zatem możecie zastąpić makrelę bałtycką makrelą atlantycką. Zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania.

Makrela w sosie
Makrela z warzywami w sosie pomidorowym

Makrela w sosie z warzywami

Przyrządzenie:

Makreli odetnij głowę, wypatrosz oraz wytnij dwa filety. Umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą i pieprzem z obu stron.

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki. Marchew obierz i pokrój w półplasterki. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj zimną wodą i pokrój w grubszą kostkę, a pora w plasterki.

W głebokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż mieszając aż się zeszkli. Następnie pora, czosnek i paprykę słodką wędzoną. Smaż chwilę mieszając i dodaj marchewkę. Po chwili pomidory. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.

Po tym czasie dodaj cukinię, kapary i listki bazylii. Wymieszaj całość. Na górę warzyw połóż filety z makreli skórą do góry. Ponownie zamknij patelnię pokrywką i duś całość kolejne 10 minut.

Ryba z warzywami w sosie pomidorowym jest gotowa. Danie podawaj od razu, gorące. Świetnie smakuje ze świeżym dobrym chlebem.

Smacznego

Makrela w sosie z warzywami
Makrela z warzywami w sosie pomidorowym
Makrela w sosie
Makrela z warzywami w pomidorach
Makrela w sosie
Makrela w sosie z warzywami

Przepis ten powstał we współpracy z Naturalnie Bałtyckie.

Więcej moich przepisów z rybami dla programu Naturalnie Bałtyckie:

https://czosnekwpomidorach.pl/?s=naturalnie+bałtyckie

Naturalnie Bałtyckie
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Makrela w sosie z warzywami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)


Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]

Szproty na ostro

Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]



[instagram-feed]