Makrela w sosie z warzywami

24 Cze 2021

W upalne dni chyba każdy woli jeść dania lekkie. Ja na pewno tak. Nie lubię też wtedy stać długo przy gorącej patelni czy piekarniku. Dlatego też mój nowy przepis na rybę jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego nie należy do potraw ciężkich. Smakiem przypomina mi wakacje. Chyba tak już mam, że w ciepłe dni gotuję myśląc o urlopie. Makrela w sosie z warzywami to kolejna propozycja przepisu w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Oczywiście makrela bałtycka jest niezwykle rzadko spotykana o tej porze roku. Nie jest gatunkiem stricte bałtyckim, a wchodzącym do Bałtyku przez cieśniny duńskie i czasami dość daleko się zapuszczający. Odławia się go głównie przy okazji przyłowu śledzia. Zatem możecie zastąpić makrelę bałtycką makrelą atlantycką. Zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania.

Makrela w sosie
Makrela z warzywami w sosie pomidorowym

Makrela w sosie z warzywami

Przyrządzenie:

Makreli odetnij głowę, wypatrosz oraz wytnij dwa filety. Umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą i pieprzem z obu stron.

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki. Marchew obierz i pokrój w półplasterki. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj zimną wodą i pokrój w grubszą kostkę, a pora w plasterki.

W głebokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż mieszając aż się zeszkli. Następnie pora, czosnek i paprykę słodką wędzoną. Smaż chwilę mieszając i dodaj marchewkę. Po chwili pomidory. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.

Po tym czasie dodaj cukinię, kapary i listki bazylii. Wymieszaj całość. Na górę warzyw połóż filety z makreli skórą do góry. Ponownie zamknij patelnię pokrywką i duś całość kolejne 10 minut.

Ryba z warzywami w sosie pomidorowym jest gotowa. Danie podawaj od razu, gorące. Świetnie smakuje ze świeżym dobrym chlebem.

Smacznego

Makrela w sosie z warzywami
Makrela z warzywami w sosie pomidorowym
Makrela w sosie
Makrela z warzywami w pomidorach
Makrela w sosie
Makrela w sosie z warzywami

Przepis ten powstał we współpracy z Naturalnie Bałtyckie.

Więcej moich przepisów z rybami dla programu Naturalnie Bałtyckie:

https://czosnekwpomidorach.pl/?s=naturalnie+bałtyckie

Naturalnie Bałtyckie
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Makrela w sosie z warzywami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Turbot smażony

Dzisiejszy przepis na rybę będzie szybki w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku. Po pierwsze dlatego, że będzie to ryba wyjątkowa, a mianowicie turbot. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb bałtyckich. Po drugie, podałam ją z bobem, który mogłabym jeść w nieskończoność. A po trzecie to do tych pyszności dołączyły jeszcze młode ziemniaki i […]

Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]