W upalne dni chyba każdy woli jeść dania lekkie. Ja na pewno tak. Nie lubię też wtedy stać długo przy gorącej patelni czy piekarniku. Dlatego też mój nowy przepis na rybę jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego nie należy do potraw ciężkich. Smakiem przypomina mi wakacje. Chyba tak już mam, że w ciepłe dni gotuję myśląc o urlopie. Makrela w sosie z warzywami to kolejna propozycja przepisu w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Oczywiście makrela bałtycka jest niezwykle rzadko spotykana o tej porze roku. Nie jest gatunkiem stricte bałtyckim, a wchodzącym do Bałtyku przez cieśniny duńskie i czasami dość daleko się zapuszczający. Odławia się go głównie przy okazji przyłowu śledzia. Zatem możecie zastąpić makrelę bałtycką makrelą atlantycką. Zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania.
Makrela w sosie z warzywami
Przyrządzenie:
Makreli odetnij głowę, wypatrosz oraz wytnij dwa filety. Umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą i pieprzem z obu stron.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki. Marchew obierz i pokrój w półplasterki. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj zimną wodą i pokrój w grubszą kostkę, a pora w plasterki.
W głebokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż mieszając aż się zeszkli. Następnie pora, czosnek i paprykę słodką wędzoną. Smaż chwilę mieszając i dodaj marchewkę. Po chwili pomidory. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.
Po tym czasie dodaj cukinię, kapary i listki bazylii. Wymieszaj całość. Na górę warzyw połóż filety z makreli skórą do góry. Ponownie zamknij patelnię pokrywką i duś całość kolejne 10 minut.
Ryba z warzywami w sosie pomidorowym jest gotowa. Danie podawaj od razu, gorące. Świetnie smakuje ze świeżym dobrym chlebem.
Smacznego
Przepis ten powstał we współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
Więcej moich przepisów z rybami dla programu Naturalnie Bałtyckie: