Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

13 Cze 2021

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również będą pysznie smakować. Przygotuj go ze mną i zjedz ze smakiem, najlepiej łapiąc promienie słońca!

Makaron ze szprotkami
Makaron ze szprotkami

Szprot

Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.

Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.

Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Przyrządzenie:
Szprotkom odetnij głowy, wyjmij kręgosłupy i je wypatrosz. Umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekaną cebulę. Jak się zeszkli dodaj plasterki czosnku. Dodaj oregano i paprykę słodką wędzoną. Po chwili smażenia dodaj ryby. Posól i dopraw pieprzem. Dodaj pomidory. Duś całość ugniatając ryby i pomidory przed około 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente. Do sosu dodaj 6 łyżek wody z gotowania makaronu. Dodaj także kapary i posiekaną natkę pietruszki. Przełóż także ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu, gorący. Ja posypuję jeszcze startym serem Grana Padano. Ser pasuje według mnie zawsze! Z góry jeszcze trochę posiekanej natki pietruszki, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i smacznego bardzo!

Makaron ze szprotkami
Makaron ze szprotkami
Makaron ze szprotkami
Makaron ze szprotkami

Przepis ten powstał w związku z moim uczestnictwem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Więcej moich przepisów, które przygotowałam w ramach projektu znajdziesz tutaj:

https://czosnekwpomidorach.pl/?s=naturalnie+bałtyckie

Naturalnie Bałtyckie
Naturalnie Bałtyckie
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]