Makaron z przegrzebkami

Kochani, wiem, że dawno mnie nie było. Miałam czas intensywnej pracy i obowiązków. Nareszcie przeprowadziliśmy się do swojego nowego domu. Szczęście niezmierne. Jest cudownie, mam przepiękną kuchnię i wszystko w ogóle.Nie mam jeszcze niestety dostępu do internetu, dlatego nie mam możliwości pisania postów. Teraz moje dzieciątka z dziadziusiem na spacerze, a ja „wyrwałam” się do rodziców na komputer. Mam nadzieję, że jak najszybciej zainstalują mi dostęp w domu i będę pisać więcej, bo trochę mi się już tych przepisów zebrało – nie próżnuję – nie myślcie sobie. Na początek przepis zaległy na cudowny makaron z przegrzebkami. Przygotowałam go na konkurs na portalu gotujmy.pl i zdobyłam wyróżnienie. Niestety zdjęcia nie najlepsze, bo światło kiepskie i jakoś weny nie miałam, żeby się do niego przyłożyć. Wybaczcie. Smaki i tak chyba mówią same za siebie.

makaron z przegrzebkami

Makaron z przegrzebkami

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente, w osolonej wodzie.
Małże wyjmij z muszli i umyj pod zimną wodą.
Borowiki pokrój w plasterki. Na maśle zeszklij cebulę i dodaj grzyby. Dopraw solą i pieprzem. Duś około 5 minut. Po tym czasie dolej śmietankę i duś jeszcze 10 minut.
Do rondelka wlej śmietankę i dodaj ser gorgonzola. Gdy się rozpuści dodaj szafran. Zamieszaj i gotuj razem około 5 minut.
Małże usmaż z obydwu stron na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, żeby smażyć je krótko, bo inaczej staną się gumowate i twardsze.
Do sosu borowikowego dodaj odcedzony makaron. Zamieszaj.
Na talerzu ułóż porcję makaronu i połowę oczyszczonej muszli po przegrzebkach. Do muszli wlej szafranowy sos gorgonzola i połóż na nim gotową małżę.
Smacznego
 
makaron z przegrzebkami
makaron z przegrzebkami