Makaron Czaniecki w wersji norweskiej czyli łosoś z rurkami

6 Lis 2014

Na portalu zblogowani.pl trwa właśnie akcja Makarony Świata, której organizatorem jest firma Czanieckie Makarony Sp. z o. o. Jak mogłoby być tak, że Czosnek nie bierze udziału w konkursie z makaronami?! Nie ma takiej opcji, dlatego zapraszam na moją pierwszą propozycję. Zależało mi na tym, aby danie było oryginalne, żeby makaron wykorzystać w niecodzienny sposób. Nie chciałam przygotowywać kolejnego makaronu z sosem. Natomiast temat konkursu to makarony świata. Dzisiaj będzie Norwegia – łosoś norweski, pyszne dodatki, makaron Czaniecki rurki z mąki z pełnego przemiału nadziewany pastą z kawioru z łososia. Zapraszam serdecznie.

Przyrządzenie:
Odetnij i umyj różyczki z brokuła. Przełóż do garnka i zalej mlekiem. Gotuj do miękkości. Czosnek włóż do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 10 minut. Odcedź brokuły, dodaj wyciśnięte z łupinek upieczone ząbki czosnku, 1 łyżeczkę masła, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na puree.
Filety z łososia skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
W czasie gotowania makaronu, na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i podsmaż szalotkę. Dodaj kozi serek, startą skórkę z cytryny, wymieszaj i zdejmij z ognia. Przełóż do naczynia, w którym możesz zmiksować pastę. Dodaj kawior. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na pastę.
Rozgrzej patelnię grillową. Smaż łososia z dwóch stron po około 3 – 4 minuty, zaczynając od strony skóry na dole.
W tym czasie nadziewaj makaron rurki pastą z kawioru. Najłatwiej zrobić to strzykawką.
Na talerzu ułóż porcję puree z brokuła, na nim łososia. Obok ułóż wieżyczki z nadziewanych rurek makaronowych i połóż kawior na górze.
Podawaj od razu.
Smacznego.
    zBLOGowani.pl



Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot