Łosoś ze szparagami i makaronem

27 Kwi 2016

Sezon szparagowy rozpoczęty, zatem należy jeść ich jak najwięcej! Pierwszy przepis w tym roku to Łosoś ze szparagami, czarnym makaronem i pesto ze szpinaku i orzechów laskowych. Muszę przyznać, że bardzo udany.

Nie podałam Wam ilości składników na pesto ze szpinaku. Zrobiłam to pesto w ogromnych ilościach i zamroziłam. Nie wiem dokładnie jakie powinny być proporcje na dwie porcje. Myślę, że około 200 g liści szpinaku, 1 – 2 ząbki czosnku, 50 g sera Grana Padano, sok z połowy cytryny i garść uprażonych orzechów włoskich. Do tego oliwa z oliwek. Tyle, żeby powstałe pesto miało lekko rzadką konsystencję. Próbujcie pesto podczas przygotowywania i dodajcie takie składniki i ich ilości jak podpowiada Wam Wasze podniebienie.

Łosoś ze szparagami, makaronem i pesto ze szpinaku

Łosoś ze szparagami

Czarny makaron z pesto

Przyrządzenie:

Przygotuj pesto ze szpinaku. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na pesto. Dopraw do smaku.

Umyj szparagi. Odetnij twarde końcówki. Szparagi potnij obieraczką do warzyw wzdłuż, jak makaron. Odstaw na bok.

Łososia natrzyj oliwą z oliwek z cytryną i posyp solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Wstaw łososia i piecz przez 10 – 15 minut, aż będzie gotowy – miękki i delikatny.

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonym wrzątku.

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Dodaj szparagi i smaż 1 minutę mieszając. Posól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do szparagów przełóż makaron, prosto z gotującej się wody. Wymieszaj całość dokładnie i zestaw z ognia. Dodaj pesto ze szpinaku, raz jeszcze dokładnie wymieszaj i dopraw ewentualnie sokiem z cytryny, solą albo pieprzem.

Makaron ze szparagami i pesto ze szpinaku nałóż na talerze. Na górę połóż porcje upieczonego łososia.

Smacznego

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami i makaronem z pesto

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami i makaronem z pesto

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami i makaronem z pesto

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami i makaronem z pesto

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Łosoś ze szparagami, makaronem i pesto ze szpinaku
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]